Падане на еврото спрямо долара

Доларът поскъпна до най- високото си ниво спрямо еврото за последната година в понеделник, след като слабите икономически данни за Германия и коментарите от страна на председателя на ЕЦБ, Марио Драги, насърчиха залозите в подкрепа на виждането, че предстои допълнително облекчаване на паричната политика в еврозоната.

Индексът, който измерва силата на долара спрямо кошница от други шест основни валути, последно бе на тези нива през септември 2013.

Акциите на Уолстрийт също поскъпнаха, следвайки печалбите на европейските акции и спада на лихвените проценти в еврозоната. Индексът за най- големите американски компании S&P 500 премина границата от 2000 пункта за пръв път.

Тези данни, на фона на конфликта между Русия и Украйна, който нанесе сериозни щети на европейските икономики, допринесоха за укрепването на възгледите, че може да се наложи ЕЦБ да облекчи отново паричната си политика в близкото бъдеще.

Еврото изгуби 0,4% от стойността си спрямо долара и остана да се разменя при курс 1.3184 долара за едно евро след обявяването на данните за бизнес климата в Германия, достигайки най- ниското си ниво от септември 2013 до сега.

Единната валута също така докосна 19- месечно дъно спрямо швейцарския франк по време на първия търговски ден след речта на Марио Драги.  Използвайки по- твърд от обичайния си тон, председателят на ЕЦБ заяви в петък, че централната банка е готова да реагира с всички “налични” средства, в случай че инфлацията падне допълнително.

Следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе на 4 септември.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*