Очаква се падане на цените на горивата

Цените на горивата в бензиностанциите се очаква да паднат. Ще има понижаване на цените на горивата, което е отражение на световния спад в цените на петрола, заяви вчера мениджърът на Star Oil Йоргос Петру, като обясни, че намалението на цената сега се дължи това, че горивата, които са пристигнали преди два дни, са закупени на по-ниска цена.

Пред Sigma TV и CyBC радио, Петру заяви, че неговата компания ще намали цените с 2.3 цента на литър за бензина и 2,7 цента за дизелово гориво. Запитан дали други компании ще последват примера на горивата, Петру каза: “Не съм сигурен, но така мисля.”

Петролните компании са под прицел за високите им цени, след като миналия петък организацията за защита на потребителите Съюз на потребителите и качеството на живот  (CQLU) заплаши да съди правителството за това, че разрешава на компаниите да начисляват високи цени. От там твърдят, че фирмите поддържат високи цени, въпреки спада в световните цени на петрола, толерирани от правителството, за да събере то повече данъци.

От съюза казаха още, че реално цените трябва да са 12 до 15 цента по-ниски.

Петролните компании заявиха, че високите цени се дължат на загуби от валутния курс евро-долар, компенсирайки всякакви печалби от закупуване на петрол на по-ниска цена.

Eнергийният министър Йоргос Лакотрипис отхвърля твърдението, че правителството си затваря очите, докато фирмите за горива печелят.

Мениджърът на Star Oil твърди, че фирмите купуват рафинирано гориво и не се занимават със суров петрол. ” Към това трябва да прибавим оперативните разходи и други разходи. Така че фирмите в Кипър неса задължени да се съобразяват със световните цени на петрола,” твърди, Петру, добавяйки, че не бива да се объркат цените на горивата на компаниите с цените на бензиностанции. “Цените на бензиностанция може да се различават. Ние призоваваме гражданите да търсят по-евтини бензиностанции ” каза той.

Петру отхвърля твърдението, че горивата компании са отговорили на обществен натиск за по-ниски цени.

Лукас Аристодему, ръководител на асоциация на потребителите казва пред  CyBC радио, че компаниите за гориво се опитват да успокоят обществеността с минимално намаляване и че предложеното намаление все още не отразява световните цени на петрола.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*