Очакват се промени в допустимите нива на алкохол за водачите на МПС

18 октомври – Кампания „Европейска нощ без катастрофи”, вследствие алкохол

Съвета за борба с наркотиците и алкохола заяви вчера, че започва яростна битка за промяна в законодателството за допустими норми на алкохол в кръвта за водачите на МПС. Изискват да се намали достъпа до алкохол на непълнолетни лица, кампании анти-алкохол за шофьорите, повишаване на такси и данъци за продажба на алкохол в търг.мрежа и заведенията.

нощ без произшествия

Вчера стартира седмицата „Анти-алкохол”, която ще продължи до 21 октомври. В хода на кампанията, г-жа Леда Христодулу представи резултатите от проучване за употребата на алкохол по време на пресконференция, на която присъстваха заместник-началникът на полицията Андреас Кириаку и действащия директор на отдела за благоустройството, Христала Маллупа.

Данните от изследването показват, че един на всеки пет души на възраст от 15 до 24г. съобщава, че се е напил през последната година, а един на всеки четири в същата възрастова група заявява, че консумира шест или повече питиета в една вечер. По-тревожно е, че кипърци се нареждат сред най-големите европейски страни, които смятат, че шофирането след употребата на  две или повече напитки е „сравнително нисък риск”.

Тазгодишната едноседмична кампания ще се съсредоточи върху приемането на най-добрите практики в борбата с последиците от злоупотребата с алкохол, насочена главно към намаляването му сред хората на възраст от 17 години нагоре в Кипър. Международни проучвания сочат, че ако се ограничи достъпът до алкохол на лица до 18 години, рискът от смъртни случаи при ПТП значително намалява.

В допълнение, повишаването на данъците върху алкохола и по-строго регулиране на рекламите на алкохол, драстично намалява риска от злоупотреба. В Кипър всеки шести шофьор е потенциален камикадзе на пътя.

За да се сведе до минимум риска от такива евентуалности, г-жа Маллупа заяви, че ще настоява за промяна в закона за драстично намаляване на допустимите нива на алкохол, разрешени от закона за нови шофьори, мотоциклетисти и водачи на камиони, автобуси и таксита, и Института за проверки за шофиране под влияние на наркотици.

Във връзка с кампанията „Европейска нощ без катастрофи” в събота, 18 октомври ще има безплатни автобуси след полунощ в Никозия, Ларнака и Лимасол, които ще извозват младите хора, употребили алкохол.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*