Официален прием за 3 март

Вчера в Никозия посланик Любомр Т. Тодоров даде традиционния официален прием по случай националния празник на България

Вчера в Никозия се състоя традиционният ежегоден прием по случай националния празник на България, 3 март.

По традиция Негово превъзходителство посланик Любомир Т. Тодоров посрещна министърът на вътрешните работи на Кипър, г-н Никос Нурис, официалните гости от дипломатическия корпус и изявени представители на българската общност в Кипър заедно със съпругата си, г-жа Нина Тодорова, първия секретар на посолството ни, г-жа Мина Христова, и почетния консул на България в Кипър, г-н Вакис Лоизу.

Официалната част започна по традиция с химните на двете страни и на Европейския съюз, след което посланик Тодоров поздрави гостите по случай празника. В словото си той отново подчерта добрите връзки мажду Република България и Република Кипър в области като политика, култура, образование и други, като не на последно място изтъкна и ролята на българската общност на острова като още един мост, свързващ двете страни. Тесните контакти между България и Кипър се потвърждават и от множеството договори и спогодби, подписани между тях, както и регулярните официални посещения на най-високо ниво, като това на президента Анастасиадис в България през изминалата седмица и предвиденото по-късно тази година посещание в Кипър на председателя на Народното събрание на България, г-жа Цвета Караянчева, и на министъра на външните работи на България, г-жа Екатерина Захариева.

В отговор министър Нурис благодари за ползотворното сътрудничество между двете държави и отправи пожелания за здраве и просперитет на всички българи по случай националния празник. Той подчерта увереността си, че България и Кипър ще продължат да следват взаимоизгодна политика в рамките на “общото ни семейство – Европейския съюз”.

Измежду гостите на приема бяха и много представители от българската общност – на бизнеса, културата, изкуството от всички краища на острова. Гост на събитието беше и  известната писателка, българска журналистка и астрофизик, г-жа Людмила Филипова, с която преди няколко дни българските й почитатели имаха възможността да се срещнат и в резиденицията на българския посланик.

Домакините почерпиха гостите си с традиционните отбрани български вина и мезета.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*