Отпада Cyprus Flight Pass

Според одобрения преди дни от Министерския съвет нов План за действие за безпроблемна работа на полетите и експлоатацията на летищата, който влиза в сила на 18 април 2022 г. се премахва изискването за попълване на CyprusFlightPass при пътуване до Кипър.  Освен това новият се предвижда и отпадане на категоризацията на страните според  епидемиологичната им ситуация.

От 18 април 2022 г. пътуващите до Република Кипър ще трябва отговарят на нови облекчени условия. Ваксинираните или възстановени от заразяване с COVID-19  пътници независимо от националността, ще могат да влизат в Република Кипър без да е необходимо да се тестват, ако притежават цифров европейски или еквивалентен от трети страни COVID-19 сертификат за ваксинация или възстановяване,
Сертификатът за ваксинация се счита за валиден само ако е издаден е от публичните власти на страните и се отнася за една от следните ваксини: Johnson&Johnson/Janssen, AstraZeneca, (Vaxzervia, COVISHIELD, SKBio), Pfizer/BioNTech, Moderna, Sputnik V (Gam-COVID-Vac), Sinopharm (BBIBPCOVID-19), CovaVax, Sinovac
(CoronaVac), Covaxin, Sputnik Light (само като бустер доза в основния схема за ваксинация) и Novavax Nuvaxovid COVID-19.

За пътници на и над 18 години е необходимо за целите на пътуването да са получили бустерна 3-та доза в случай на ваксина с две дози или 2-ра доза в случай на еднодозова ваксина. Сертификатите за ваксинация на пътници, получили две дози от двуразова ваксина или една доза от еднодозова ваксина се приемат само ако не е изтекъл период от 9 месеца от прилагане на 2-ра доза.

Пътниците под 18-годишна възраст ще трябва да са завършили своята ваксинация (две дози от двуразова ваксина или една доза от еднодозова ваксина, при условие че 9-месечния срок от последната доза съответно не е изтекъл).

С изключение на ваксината Johnson&Johnson/Janssen, при която трябва да са изминали 14 дни между приложението на дозата ваксина и датата на пътуване, пътниците могат да пътуват до Кипър веднага след приключване на необходимите дози от приетата ваксина.

Цифровият сертификат за възстановяване е валиден само ако е издаден е от публичните власти на страните и датата на пътуване не надвишава 180 дни от първия положителен резултат.

Пътници, които не са ваксинирани или не притежават валиден сертификат за ваксинация или възстановяване, могат да влизат в Република Кипър, ако са направили PCR-тест 72 часа преди заминаване или бърз тест за антигени 24 часа преди заминаването.

Всички сертификати могат да бъдат представени в печатна или електронна форма. Не се приемат като валидни резултатите от домашни тестове.

От лица под 12-годишна възраст не се изисква да представят отрицателен PCR или бърз тест
сертификат.

Запазва се практиката за произволно тестване на пристигащи (RT-PCR тест или бърз тест или и двете), при която всички пътници без изключение трябва да бъдат тествани. В случай на отказ, те подлежат на карантина за период от 10 дни, освен ако не направят PCR-тест преди края на този период. Разходите за карантина и тестовете ще бъдат за сметка на пътника. На такива проверки могат да бъдат подложени всички пристигащи, независимо дали притежават сертификат за ваксинация, сертификат за възстановяване или сертификат за отрицателен тест. Всеки опит за влизане в Кипър без изпълнение на горното условия се санкционира с извънсъдебна глоба от 300 евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*