Отново за пътните камери в Кипър

Полицията направи няколко корекции в плановете за инсталиране на камери за трафик. Промените ще засегнат регионите Никозия и Ларнака. Причината са строителни проекти.

В района на Ларнака засега няма да се поставят камери по пътя от града до Декелия.

В района на Никозия промените ще засегнат следните местоположения.

– Инсталирането на камери на кръстовището на булевардите Лемесу и Аталасас (така нареченото кръстовище Калиспера) на входа на града беше отменено, тъй като беше решено тук да се направи кръстовище на две нива, като напълно се премахне контролираното кръстовище. Вероятно камерите ще бъдат преместени на кръстовището на булевардите Аталасас и Никис (т.нар. кръстовище на Акрополис).

– Камерите, които бяха планирани да бъдат монтирани на кръстовището при водната кула Стороволос, ще бъдат преместени на кръстовището на булевардите Archangelou и Makedonitissis (кръстовището до клиника Apollonio).

– Няма да бъдат монтирани камери по пътя Никозия-Тродос и по пътя Ацас-Маратаса поради строителството на магистралата Астромеритис-Тродос. Трафикът ще се следи с помощта на мобилни камери.

Местоположението на камерите може да варира в зависимост от съвместното решение на полицията, Министерството на благоустройството и Отдела за електроуслуги.

Според заместник-началника на отдел „Пътно движение“ Харис Еврипиду през последната година и половина броят на тежките пътнотранспортни произшествия е намалял с 39%, а на фаталните инциденти с 50%.

Как работят камерите

Функционалността на кипърските камери в момента е предназначена за следните нарушения:

– неспазване на ограничението на скоростта,

– шофиране на червен светофар,

– шофиране извън стоп линията,

– неспазване на предпазен колан,

– мотоциклетисти без каска ,

– използване на мобилни телефони по време на шофиране.

Съдейки по възможностите, камерите вероятно работят на базата на невронна мрежа. Този принцип предполага, че системата изучава хиляди снимки на нарушения и разработва алгоритъм за тяхното идентифициране. Това означава, че такива камери могат да бъдат „научени“ да записват почти всяка пътна ситуация.

До момента са отчетени най-явните нарушения: като превишена скорост и преминаване на червен светофар или пресичане на стоп линия.

След като получи известие за глоба по пощата, водачът трябва да я плати в рамките на 30 дни. След 45 дни глобата се увеличава с 50%. След този срок делото се изпраща на съда, където се заплащат и съдебните разходи от нарушителя.

Кипърската полиция разработи поправки в законодателството, които позволяват разписките да се изпращат автоматично чрез SMS или имейл.

Грешат ли камерите?

В Кипър все още се борят с основните „бъгове“ на камерата, свързани с началните етапи на настройка. Например операторът съобщи за проблеми с видимостта на снимката и неясно изображение на регистрационния номер.

Разбира се, устройствата ще издават грешни глоби. Това е неизбежно, както показва опитът на други държави.

Типични грешки на камерата:

– приписване на скорост на автомобил, по-висока от тази, с която действително се движи,

– грешка при разпознаване на регистрационен номер,

– грешка поради сенки или отблясъци на пътя (сянка от кола „шофира“ ” отстрани на пътя, плътна маркировъчна линия “,

– коли, заседнали в задръстване, се глобяват за неплащане за паркиране,

– камерата не различава закопчан колан върху дрехи от същия цвят,

– невронната мрежа греши ако имате друг предмет в ръката си, а не телефон.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*