Откриха филиал на AUB Mediterraneo в Пафос

На 6 септември в Пафос се състоя официалната церемония по откриването на филиала на Американския университет в Бейрут, първият извън Ливан. Как това събитие ще се отрази на кипърската система за висше образование?

На събитието присъстваха министърът на образованието Атина Михайлиду, президентът на Съвета на Американския университет в Бейрут Филип С. Хури и други членове на съвета, посланикът на САЩ в Кипър Джули Фишер, кметът на Пафос Ф.Федиас, ректорът Васим Ел Хадж и деканите на Преподаватели, гости от Ливан и САЩ.

Министърът на образованието Атина Михайлиду каза в речта си, че създаването на клон на Американския университет в Бейрут е важна стъпка напред в подобряването на кипърската система за висше образование. Министърът подчерта, че през последните години в тази област е постигнат огромен напредък. Системата продължава да се развива чрез създаването на нови висши учебни заведения. Това „превръща Кипър в регионален и международен образователен, технологичен и изследователски център на високи постижения“, уверен е ръководителят на Министерството на образованието.

Висшето образование играе важна роля в икономическото и социално развитие на страната. Средството, чрез което гражданите придобиват уменията и компетенциите, необходими на икономиката и обществото, за да останат конкурентоспособни и иновативни.

Министърът отбеляза и дългогодишните добри отношения между Кипър и Ливан в много области. Според нея AUB Mediterraneo ще действа като мост между двете страни, насърчавайки сътрудничеството и приятелството между двете академични общности.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*