Откриха паметник на Георги Марков в София

Днес в София бе открит паметник на писателя, журналист и дисидент Георги Марков.

Бронзовата фигура беше поставена на площад “Журналист” и е по повод 85 г. от рождението на Марков, който през 1978 г. беше убит при неизяснени и до днес обстоятелства в Лондон.

Специално за откриването у нас пристигна съпругата му Анабел Маркова.

Двуметровият монумент е дело на скулптора Данко Данков. Идеята е на Инициативния комитет “Памет  за Георги Марков”, чийто почетен председател е президентът д-р Желю Желев (1990-1997), а председател – писателят дисидент Димитър Бочев.

Росен Плевнелиев, който откри паметника, каза в словото си, че това е закъснял във времето, но не и в смисъла си паметник.

“Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система. Той не се поколеба да каже истината за антихуманната политика на комунистическия режим и плати с живота си за това, превръщайки се в светъл пример за гражданска и човешка доблест”, каза държавният глава. Освен него на откриването присъстваха и предшествениците му Петър Стоянов и Желю Желев.

trimata prezidenti

На откриването присъстваха политици и интелектуалци, сред които проф. Михаил Неделчев, бившите служебни министри Мартин Иванов и Румяна Коларова, Йордан Соколов, Филип Димитров, Надежда Нейнски, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Росен Плевнелиев изрази надежда този паметник да служи като мост за следващите поколения, които да преоткриват делото на Марков, за да не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт.

Съпругата на писателя припомни, че той е прекарал последните седем години от живота си в Лондон и допълни, че е вярвал, че може да пише това, което иска.

“Казваше, че никога не съжалява за това, че е отишъл на Запад, но е ясно от всичко, което написа през тези години, че той чувстваше много дълбока връзка с България”, добави Анабел Маркова. Тя разказа, че понякога Марков си е фантазирал как може да дойде в България само за 24 часа – през това време би посетил родителите си, щял да се отбие в Клуба на писателите, след което, преди властите да разберат, вече да е извън България.

Паметникът беше осветен от епископ Константин, който от 33 г. отслужва всички панихиди и помени за Георги Марков.

Събитието е в рамките на двудневната международна конференция под надслов “Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето“, която е част от инициативата “25 години свободна България“.

Преди година изследване на НЦИОМ показа, че 51% от младите българи не знаят как е умрял писателят Георги Марков.

georgi markov

Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево (София).  През 1957 г. издава първата си книга “Цезиева нощ“. Пише и редица пиеси, но повечето от тях са свалени от сцена от цензурата. Романът “Покривът“ (1959) е спрян от отпечатване, тъй като описва и като факт, и като алегория срутването на покрива на цех в металургичния завод “Ленин“.

Марков е един от авторите на сценария на първите серии от популярния сериал “На всеки километър“, като създава образа на умния полицай Велински.  По-късно обаче името му е свалено от надписите на филма и не е включено в Указа за удостояване на авторите с Димитровска награда.

През 1969 г. писателят дисидент Георги Марков бяга от комунистическа България и от Лондон чете своите задочни репортажи по радио Би Би Си.

През 1972 г. Марков е осъден от българския съд задочно на 6 години и 6 месеца затвор като невъзвращенец.

Той умира на 11 септември 1978 г., след като няколко дни по-рано е прободен в бедрото с чадър от пешеходец. При аутопсията в бедрото му е открита миниатюрна сачма с каналчета, в която е била вкарана отрова, вероятно с рицин.

По материали от интернет

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*