Оставката на всички членове на съвета на Кипърската банка иска управителя на Централната банка на Кипър

В писмо до председателя на Управителния съвет Банка на Кипър, управителят на Централната банка на Кипър, г-жа Христалла Георгиаджи настоятелно призовава Съвета да подаде оставка, която ще бъде в сила от датата на предстоящото годишно общо събрание на Банката.

Г-жа Георгиаджи посочва, че съветът трябва да се свиква бързо, което се очаква да се реши днес.

Според телевизионната станция “Сигма” и вестника, в писмото г-жа Георгиаджи призовава членовете на Съвета междувременно да избегне вземането на решения по въпроси от стратегическо значение, за да се избегне създаването на свършен факт, пред който да бъде изправен новият съвет на Банката на Кипър.

Междувременно, вчера Уилбър Рос подаде молба до Централната банка, за да участва в съвета на директорите на Банката на Кипър.

Това е американският основен инвеститор, който участва с € 416 милиона евро в неотдавнашната рекапитализация на Кипърската банка и притежава около 19% от акционерния капитал.

Според една скорошна директива на Централна банка на Кипър, членовете на управителните съвети на банките трябва да бъдат по-малко от 13, а Управителния съвет на банката вече има 14 и следователно молбата на Рос няма да бъде разгледана. Но той има право да изиска избори в предстоящото Общо събрание на банката.

Г-жа Георгиаджи разчита на промяна на акционерната структура след скорошното увеличение на капитала й, като посочва, че “вижда добре, но и наложително по отношение на прилагането на добро корпоративно управление, за да даде възможност на всички акционери да изберат нов Съвет на директорите.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*