Осемнадесетата световна среща на българските медии събра журналисти от 33 държави в Казанлък

Днес се откри Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Тази година тя се провежда в Казанлък – градът, отбелязващ в тези дни 120-ата годишнина на Празника на розата, който събира хиляди гости от целия свят.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев откри срещата и приветства участници и гости,  пожелавайки ползотворна работа на форума.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави участниците с думите: „Свободни хора можем да се наречем само ако ни е свободна мисълта.“ Приветствия поднесоха и министрите Иван Кондов и Сашо Пенов и кметът на Казанлък, Галина Стоянова.

Темата на тазгодишното издание на срещата е “Медии и свобода”.

В световната среща на българските медии в Казанлък участват журналисти от 33 държави (включително България), сред които представители на 40 български медии от 16 страни.

Ще я отразяват репортери на партниращи си с БТА агенции от 12 страни. В рамките на форума предстои БТА да подпише договор за сътрудничество и обмяна на новини с ръководителите на шест чужди новинарски агенции.

И тази година БГ Фактор Кипър има свой представител в лицето на Живка Милова, главен редактор на сайта. 

Участие във форума вземат и 13 български медийни групи, 3 обединения – Съюз на българските журналисти, Съюз на българските национални електронни медии и Съюз на издателите в България, както и една образователно-научна организация – Факултетът по журналистика и масови комуникации на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Днес участниците и гостите на медийната среща ще присъстват на тържествен водосвет за благоденствие по случай празника на Казанлък и знаменно шествие в памет на Христо Ботев.

В последния ден на срещата – 4 юни, президентът Румен Радев ще направи обръщение към всички участници.

В рамките на Световната среща на българските медии в Казанлък ще има дискусии в три панела: „Свободата на журналистите“, „Свободата на избор на аудиторията“ и „Празниците в медиите“.

Модератори на дискусиите ще бъдат журналистът, издател и главен редактор на „BG VOICE“ от Чикаго Ясен Дараков, директорът на дирекция ЛИК в БТА и преподавател във Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Лозанов и основателят на портала на българите в Румъния MyRoBiz Юлия Баховски.

В първия панел „Свободата на журналистите“ участие ще вземат Александър Тодоров – журналист от мултимедийния портал „ФАР“, Сърбия, Антон Хекимян – директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV, Васил Христов – журналист, секретар на „Foreign Press Association“ в Лондон, Венелина Гочева – издател и главен редактор на в. „24 часа“, Живка Милова – главен редактор на „БГ Фактор“ – електронното издание за българите в Кипър, Милен Митев – генерален директор на Българското национално радио.

Участниците във втория панел „Свободата на избор на аудиторията“ са Александър Детев – редактор в „Дойче веле“ и продуцент на българското предаване „Ние българите“ по радио „Orange 94.0“ (Австрия), Веселина Вълканова – декан на Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“, Теодора Пеева – журналист, заместник главен редактор на вестник „Сега“ и председател на Съюза на издателите в България, Фили Ладжман – водещата на българската програма на радио SBS, Австралия, и Христо Грозев – разследващ журналист в „Белингкат“.

В третия панел „Празниците в медиите“ ще се включат Ася Иванова – журналист от интернет радио „Моята България“ в Аржентина, Венета Ненкова от радио „Ватикана“, Габриела Хаджикостова -отговорен издател на „Български вести“ Унгария, Даниел Коев от българския подкаст в Америка „Раздумка по нашенски“, проф. Иван Желев – автор на рубриката „Православен календар“ в БТА, Людмил Кърджилов – директор „Новини и актуални предавания“ в „Дарик“ радио, Снежана Тодорова – председател на Съюза на българските журналисти, и Яница Христова – отговорен редактор на сп. „ЛИК“.

По време на срещата ще бъде връчена и наградата за българска медия в чужбина от Националния дарителски фонд “13 века България”, която се присъжда в знак на признание за усилията на работещите български журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на българската култура и дух. Отличието се връчва всяка година по време на световните срещи на българските медии, организирани от БТА.

Световните срещи на българските медии, организирани от БТА, са професионален форум, чиято цел е комуникация, изграждане на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят. Освен събитие за гилдията, медийната среща е и национална кауза, тъй като осигурява възможност за общуване на медиите на българите извън България – като посредници към нашите общности в чужбина, с представители на държавните институции в България.

БТА организира 18-ата Световна среща на българските медии в Казанлък от 1 до 4 юни 2023 г. със съдействието на Община Казанлък, Национален дарителски фонд „13 века България”, „Аурубис България“, ПОК „Доверие“, „Пощенска банка”, А1 и „Нестле България“ АД”.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*