Опция с фиксиран лихвен процент по преструктурирани заеми

Държавната кипърска компания за управление на активи Kedipes обяви във вторник преразглеждане на цените за съществуващи преструктурирани заеми.

Според писмено изявление, това решение е взето след кумулативните увеличения на лихвения процент на основните операции по рефинансиране на Европейската централна банка (основен лихвен процент на ЕЦБ), което доведе до значително увеличение на инфлацията, но също и поради по-широките ефекти върху бюджета на домакинствата .

Според новото ценообразуване кредитополучателите вече ще имат две възможности – въвеждането на период с фиксиран лихвен процент, който ще приключи на 31 декември 2025 г., или фиксиран лихвен процент за срока на преструктурирания заем.

Що се отнася до първия вариант за въвеждане на период с фиксиран лихвен процент, ипотечните кредити ще имат фиксиран лихвен процент от 3,50 на сто, докато преструктуриранията във връзка с кредитни улеснения за други цели ще имат фиксиран лихвен процент от 4 на сто.

След края на периода с фиксиран лихвен процент кредитополучателите ще имат лихвен процент, равен на текущия основен лихвен процент на ЕЦБ за операции по рефинансиране на главници, плюс надбавка, която ще възлиза на 2 процента за преструктуриране във връзка с жилищни заеми и 2,50 процента за преструктуриране във връзка с кредитни улеснения за други цели.

Предлага се и опция за фиксиран лихвен процент за целия срок на преструктурирания кредит. Конкретно тази лихва ще бъде 4,50 на сто за жилищните кредити и 5 на сто за другите кредити.

Горната опция ще бъде налична до края на юли.

Беше отбелязано, че горепосочените решения не се отнасят до преструктуриране на сметки на заеми, които попадат в който и да е план на Централната агенция за равно разпределение на тежестта и заеми, които могат да бъдат включени в плана Estia.

В зависимост от пазарните условия, докато се развиват по пътя, Kedipes може да прекрати или промени горните си оферти, се казва в изявлението.

Информация за горното може да бъде намерена на уебсайта на Kedipes на адрес www.kedipes.com.cy

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*