Опит да се върне блясъка на стария град в Пафос

В опит да се върне предишния блясък на стрия град в Пафос се планират редица предпразнични събития до края на декември.

В сътрудничество с общината и „Пафос” 2017 на 21 декември в старата част на града ще има редица културни събития от 11,00 до 16,00ч.

Някои от празните магазини ще бъдат превърнати в кинозали, други в места за развлечение на децата, изложби и продажба на коледни подаръци.

Уличния Панаир The Christmas ще се проведе по улиците около Makarios Avenue и съседните и ще включва сбор от събития, както и музика и храна.

Икономическата криза, моловете и универсалните магазини отдалечиха значително хората от стария град. Старият град, известен също като Ktima, някога е бил сърцето на Пафос, оживен и цветен кът. С течение на годините, спадащия брой на посетителите и сезонната работа карат малките търговци да затворят своите магазинчета.

В момента се разработва нова стратегия за съживяване на емблематичните места в стария град и част от затворените обекти се преустройват в таверни и кафенета.

Според Кириакос Кириаку, който е председател на организацията за съживяване на стария град, от 2015-та се очакват да тръгнат мерките за модернизиране на района. „Ние трябва да положим усилия, за да върнем на модерен Пафос старата градска част, която в последните години изгуби своя блясък. Ще опитаме да върнем очарованието на стария град ида го направим отново притегателен център за туристи, гости на града и местното население”, каза той.

Районът е изправен пред редица проблеми през последните няколко години, по-скоро с въпроси на обществения транспорт.

Кириаку каза, че от 2010 г. насам обществения транспорт е бил проблем с новата система за разделяне на града на две, туристическа зона и извън туристическия район. Централната автогара е преместена от Karavella в Ktima до Kato Пафос. Karavella се използва предимно като център за междуградски автобуси.

“настояваме пред правителството да премести станцията обратно към стария град. В момента хората, работещи в туристическия сектор са принудени да пазаруват около Корал Бей и търговския център на Пафос. Ол инклузив пакетите на хотелите също имат разрушителен ефект върху местната икономика. Това трябва да се промени”, каза г-н Кириаку.

Според него има остра нужда от баланс, който ще позволи на жителите да бъдат горди от центъра на града.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*