ООН призова Кипър и Турция да избегнат ескалация на проблема с природния газ

Официално ООН заяви, че спречкването между Кипър и Турция за природния газ, заради което кипърската гръцка страна се оттегли от преговорите за обединение е сериозен въпрос, и призова страните да се избегне по-нататъшна ескалация.

“И аз мисля, че е много важно сега всеки да действа отговорно и да се избегне по-нататъшна ескалация и че ние възможно най-скоро трябва да проявим разбиране, че петролните и газови ресурси, както президентът Анастасиадис нееднократно е заявявал, са за всички кипърци,” заяви пред репортери специалният съветник от ООН Еспен Барт Ейде след среща с Анастасиадис в днес сутринта.

Анастасиадис излезе едностранно от разговорите с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу във вторник в отговор на изявление на Турция, че си запазва области за сеизмични проучвания в южната част на острова и в рамките на кипърските офшорни зони.

Планирана е и среща на Ейде с Ероглу по-късно днес.

“Аз продължавам да говоря с двете страни за това как да се развиват идеите за намиране на решение на кипърския проблем”, каза той. “Признавам, че това е един много напрегнат момент, тъй като ситуацията е станала по-сложна, като се има предвид развитието на събитията в морето. Но трябва да се подчертае това, което казах и на двете страни, когато за първи бях тук, че има стратегически причини защо това статукво е напълно неприемливо“, допълни Еспен Ейде.

CyprusMail

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*