ООН повдигна за обсъждане кипърския въпрос

На 19 септември в Ню Йорк започна 78-ото Общо събрание на ООН. Кипърската делегация се ръководи от президента Никос Христодулидес. Сред темите в дневния ред е и кипърския въпрос.

В първия работен ден на форума говори турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той разкритикува от трибуната Съвета за сигурност на ООН, като едновременно с това призова международната общност да признае псевдодържавата в окупираните територии на острова.

Ердоган припомни, че тази година кипърският въпрос навърши 60 години. Той заяви, че кипърската турска страна винаги е показвала “искреност в търсенето на справедливо и жизнеспособно решение на кипърския проблем”. „Всички признават факта, че решението на кипърския проблем вече не може да се основава на модела на федерация. Призоваваме международната общност да признае независимостта на СКТР и да установи дипломатически отношения с нея“, каза турският президент. И добави, че след инцидентите край село Пила, Съветът за сигурност на ООН „вече не вдъхва доверие“.

Малко след изказването му последва реакцията на Никозия, която като цяло може да се нарече сдържана. Официални лица казаха, че не очакват турският лидер да заеме различна позиция по кипърския въпрос.

Очакванията на Кипър са насочени към срещата на Ердоган с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис на 20 септември. По-рано ръководителят на гръцкото външно министерство Йоргос Геропетритис заяви, че „не могат да се предприемат решителни стъпки по гръцко-турските въпроси, освен ако няма промени в кипърското споразумение“. Една от тях може да бъде назначаването на официален пратеник на ООН за уреждане на въпроса. Мандатът на предишния специален пратеник Джейн Хол Лут изтече в края на 2021 г. и оттогава генералният секретар на ООН не бърза да й намери заместник.

Междувременно европейските контакти на президента Никос Христодулидис изглежда дават плодове. Ръководителите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент изпратиха официално съобщение до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, в което искат да назначи пратеник по кипърския проблем, за да възобнови преговорния процес.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*