Окончателно: Данък „лихва“ остава 8%

Народното събрание прие окончателно на второ четене данъкът върху лихвите по депозитите да остане 8%, информира БГНЕС и Нова Тв. Мнозинството в пленарната зала не подкрепи идеята на ГЕРБ данъкът да се върне до предишния му размер от 10%, както той бе въведен от Симеон Дянков.

За връщането на размера на данъка до 10% гласуваха единствено депутатите от ГЕРБ и един независим, като то събра общо 77 гласа „за“. Против бяха общо 95 депутати от всички останали парламентарни групи, а 4 депутати се въздържаха.

Според вносителя на предложението Менда Стоянова доходите от лихви по депозитите са доходи като всички останали.

Таско Ерменков от БСП обяви, че 80% от влоговете са до 1000 лева и това са пари, които хората внасят за погребения и за учебници на децата си. „Това са пари за черни дни“, каза той и бе категорично против твърдението на Стоянова, че депозитът в банка е равен на стопанска дейност. Облагането е върху стопанска дейност и върху данъка върху общия доход.

Припомняме, че предложението бе отхвърлено и в бюджетната комисия преди дни. Тази поправка на ГЕРБ бе включена в преходните и заключителните разпоредби на Закона за данъка върху добавената стойност.

Източник: интернет

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*