Одобрено от полицията оборудване за подслушване

Полицията и Кипърската разузнавателна служба ще могат да свързват техническото си оборудване към телекомуникационните мрежи и да  подслушват текущите телефонни разговори в реално време.

Парламентът одобри подслушването на телефонни разговори по време на разследването на тежки престъпления за полицията още през февруари 2020 г. В същото време беше легализирано използването на получени по този начин материали в съдилищата. Но оттогава законът остана на хартия поради липсата на технически възможности за извършване на подслушване. Ситуацията се промени съвсем наскоро.

Според Politis, техническите проблеми и разногласията между полицията и телекомуникационните организации са преодолени. Първите подслушвания на телефони като част от наказателното преследване ще могат да се организират до края на годината.

Подслушването на телефонни разговори ще се извършва въз основа на съдебна заповед и е разрешено само за разследване на определени престъпления:

– умишлено и неумишлено убийство,

– корупция,

– тероризъм,

– шпионаж,

– трафик на хора,

 – разпространение на наркотици,

– създаване, съхраняване и разпространение на детска порнография,

– пране на пари.

Действащото законодателство задължава телекомуникационните организации да закупуват самостоятелно техническо оборудване за подслушване. Цената му може да бъде стотици хиляди евро. Законът също така ги задължава да информират началника на полицията или разузнаването, според случая, за прехвърлянето на телефонни номера под наблюдение към друг оператор.

Всеки доставчик ще закупи собствен софтуер за подслушване, при условие че е съвместим с полицейско и разузнавателно оборудване.

Подслушването ще се извършва от полицията и Кипърската разузнавателна служба. Разрешението за тази задача ще бъде издадено за две години с възможност за удължаване на разрешението с още две години.

Подслушването ще започне само ако има заповед.

Законът, позволяващ подслушването, ще се прилага от тричленна комисия, която ще проверява дали процедурата се спазва. Комисията ще има правомощия да извършва проверки на помещения, технически съоръжения, досиета, данни и документи. Ако служители на полицията или разузнаването нарушат условията на заповедта, те ще бъдат признати за виновни за престъпление и, ако бъдат осъдени, могат да бъдат осъдени на лишаване от свобода до пет години и/или глоба до 50 000 евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*