Обществения транспорт  е „ужасяващ“, казва Одисеас Михаелидес

автобусиГрадския транспорт на острова е безобразен, а струва на данъкоплатците около 500 млн за 10 годишния си договор до 2020г. Въпросът бе обсъден от антимонополната комисия, която разгледа дали е имало разхищение на публични средства. Главният одитор Одисеас Михаелидес нарече системата на градския транспорт „ужасяваща“. Той сподели, че най-голямата грешка е, че не се пристъпи към търг през 2009г.

Транспортният министър заяви, че новите договори ще се основават на най-ниската оферта и най-ниската цена. Той заяви, че правителството се опитва да наеме консултант, който да дава съвети относно най-добрия начин на действие след изтичането на сегашните договори.  Действащото споразумение за 10-годишен срок с автобусните компании беше подписано от предишната администрация през 2009 година. Договорът, подписан с фирмите е много сложен, неразбираем, което по същество е създало финансирани от правителството компании за обществен транспорт. Но така проблема с ЕС бе предотвратен чрез концесионни договори.

Споразумението беше подписано по време на мандата на бившия министър и сегашен кмет на Лимасол Никос Николаидес. Неговият наследник, Ерато Козаку Маркулис, поиска преразглеждане на системата във всички области, след като стана ясно – поради икономическата криза – че данъкоплатците са плащали твърде много пари за една посредствена услуга. Установено беше, че през 2012 г. за автобусните компании са работили хора с роднински връзки, които са получавали великолепни заплати.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*