Няма решение за премахване на именния ден на архиепископа като училищен празник

Все още не е взето решение за премахване на именния ден на архиепископа от годишния списък на училищните ваканции, каза министерството на образованието във вторник.

Въпросът беше повдигнат в понеделник, когато Светият синод изрази желанието на архиепископ Георгиос училищата да не затварят на неговия имен ден, тъй като Кипър вече има един от най-кратките образователни календари в Европа.

Министерството предложи денят вместо това да бъде 7 януари, което също срещна съпротива от страна на Светия синод.

“Всяко решение по този въпрос ще бъде взето след консултации с партньорите ни и като се вземе предвид позицията на Светия синод”, казаха от министерството.

Заседанието на Светия синод в понеделник също заключи, че сексуалното образование в училищата е от „изключително важно“, като добави, че правилното напътствие за децата е наложително.

Неговите обсъждания последваха многократни опасения, изразени от родители през последните месеци относно начина, по който се преподава сексуално образование в училищата.

Новият закон за сексуалното възпитание, който беше обект на критики от загрижени родителски групи, беше одобрен в края на миналата година и въпреки резервите относно неговата конституционност, влезе в сила с началото на новата учебна година през септември.

Законът предвижда децата да учат за секса на различни нива през цялото си обучение.

Миналата седмица архиепископ Георгиос се обяви в подкрепа на сексуалното образование, като каза, че е по-добре децата да имат възможност да се защитят, отколкото да бъдат оставени неинформирани.

Светият синод преповтаря позициите на архиепископа, призовавайки специално обучени педагози да се занимават с чувствителната тема.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*