Няма ебола в Кипър. Взети са мерки за защита

26-годишният студент от Африка, поставен в изолация в северната окупирана част на острова, не страда от смъртоносния вирус на ебола.

Здравният министър Филипос Пацалис е споделил пред Cyprus Mail, че е бил информиран чрез двуобщностна техническата комисия по въпросите на здравеопазването, че мъжът е с отрицателен тест за вируса ебола. Според Cyprus Mail, 26-годишният футболист страда от малария.

Междувременно здравното министерство на Република Кипър заяви, че са взети всички необходими мерки, за справяне с всякакви инциденти.

Изготвен е план за действие и инструкции са дадени на всички участващи страни.

Ако инцидентът налага лечение в интензивно отделение, пациентите ще бъдат прехвърлени в многопрофилните болници в Никозия или Лимасол.

Лично защитно оборудване се предлага в достатъчно количества във всички държавни болници, заяви министерството. Медицинският персонал също е обучен как правилно да се използват защитните костюми.

“Това обучение е правено многократно и ще продължи да се провежда по такъв начин, че персоналът да е свикнал в случай, че се наложи да ги използва.”

Обучение ще се проведе и в следващите дни, съобщи министерството.

Инструкции също са били дадени на персонала, работещ на входните точки на острова и има протокол за това, как да се справят с подозрителен инцидент по време на полет например, съобщи министерството.

Плановете за действие на Република Кипър за справяне с потенциално огнище на вируса Ебола са били предадени също и на турската кипърска общност чрез техническата комисия.

Ролята на техническите комисии като част от мерките за изграждане на доверието между двете общности” е да се улесни сътрудничеството между двете страни, особено в областта на публичните услуги.

СМ

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*