Нов соларен парк за значително ограничаване на емисиите CO₂ от летищата

Нов фотоволтаичен парк на летището в Ларнака ще предотврати емисиите на над 3850 тона CO₂ годишно, съобщи Hermes Airports в сряда.

Компанията добави, че заедно с фотоволтаичния им парк в Пафос, около 28 процента от енергийните нужди на двете международни летища ще бъдат покрити от слънчева енергия.

Министърът на транспорта Алексис Вафиадес, който в сряда откри соларния парк в Ларнака заедно с председателя на борда на директорите на Hermes Airports, Кристоф Пети, поздрави компанията и за помощта за зеления преход на страната.

Той също така изрази надежда, че други компании на острова ще последват примера му.

Фотоволтаичният парк е доказателство за ангажимента на Hermes Airports да намали своя въглероден отпечатък, отбелязвайки, че неговата експлоатация ще предотврати емисиите на повече от 3850 тона CO₂ годишно.

Междувременно фотоволтаичен парк работи от няколко месеца на летището в Пафос. Взети заедно, двата фотоволтаични парка ще покрият 28 процента от годишните енергийни нужди на двете летища в страната, решаващ принос към целта на Hermes Airports за по-нататъшно намаляване на въглеродните емисии върху околната среда.

Фотоволтаичната централа на летището в Ларнака, която е разработена върху площ от 36 000 m² в рамките на летището, се очаква да генерира 6 милиона киловатчаса електроенергия годишно. По подобен начин паркът на летището в Пафос се очаква да произвежда 1,9 милиона киловатчаса електроенергия годишно.

Общото производство на енергия в двата летищни фотоволтаични парка съответства на годишното потребление на повече от 1320 домакинства.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*