Ново управление на отпадъците в Кипър

 

Министерството на околната среда проправя пътя на нов общински план за управление на отпадъците.

Целта е да се приемат мерки, насочени към прекъсване на връзката между икономическия растеж и въздействието му върху околната среда.

В изявление, Кристалла Стиляну от Министерството на околната среда каза, че плана за това как да се справим с битовите отпадъци е бил подготвен в миналото и трябва да бъде преразгледан и преработен в контекста на икономическата криза и най-новите директиви на ЕС, а именно, че отпадъците трябва да се разглеждат като ресурс, а не като нещо безполезно.

Новите правила  предвиждат за първи път законно задължение на местните власти да прилагат разделно събиране на четири потоци от отпадъци: метал, пластмаса, хартия и стъкло.

Това, каза тя, означава, че местните власти трябва да информират обществеността и да намерят начини за изпълнение на законодателството.

Има възможности за финансиране чрез европейските субсидии, които могат да бъдат използвани за подкрепа на местните власти и да се подобри инфраструктурата, когато е необходимо, каза тя.

Стиляну каза, че в момента  има издадени 200 разрешителни за фирми, които събират и транспортират отпадъците. Също така около 900 проверки на съоръженията се провеждат всяка година.

“Ние отговаряме на жалби и оплаквания, които са представени на отдела ежедневно с посещения и проверки”, каза тя.

Миналата година, добави тя, общата сума от глоби за замърсяване и неправилно управление на отпадъците стигна  до € 70,000.

Отпадъците на глава от населението е 730кг през 2009г. През 2010г. – 697кг. и през 2011г. около 683 кг и за 2012г. – 663кг на глава от населението.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*