Новата минимална работна заплата ще бъде създадена “според нуждите на обществото”

Министърът на труда Янис Панайоту

Новата минимална заплата ще бъде разработена „според нуждите на обществото и потенциала на икономиката“, каза министърът на труда Янис Панайоту в понеделник.

Новата минимална заплата трябва да влезе в сила на 1 януари 2024г. и Панайоту обсъжда въпроса с Консултативния орган по труда.

Той каза, че ще се стреми да формира дискусионна рамка между заинтересованите страни за определяне на минималната заплата и каза, че чрез тази рамка „ще бъде възможно да се определят границите, в които ще се определя минималната заплата по време на мандата на нашето правителство“.

Говорейки за текущите си разговори със заинтересованите страни, той каза, че има „несъответствия“ между позициите на синдикатите и работодателските организации, но отбеляза, че те не са „забранителни за формирането на рамка“.

Той говори и по въпроса за актюерската корекция за ранно пенсионираните лица, като каза, че продължават дискусиите за евентуално намаляване на 12-процентния спад в пенсионните плащания за тези, които се пенсионират преди 65-годишна възраст, с цел намиране на решение до края на януари.

Освен това е подготвен законопроект за разширяване на социалното осигуряване за самостоятелно заетите лица. Ако законопроектът мине през парламента, самонаетите лица ще имат право на социални осигуровки за родителски отпуск и обезщетения при трудови злополуки.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*