Ниска оценка за Кипър по индекса на общественото здраве

50 процента от всички бебета родени на острова са проплакали чрез цезарово сечение

 

Големият брой раждания чрез цезарово сечение, забраната на абортите и неинформираността на хората относно използването на антибиотици са сред факторите, водещи Кипър към ниската оценка на Health Consumer Index Euro (EHCI), се казва в нов доклад от вторник.

Кипър е поставен 25-то място от общо 36 страни в Европа за 2014 година с резултат от 619 на 1000 и е на същото място, както през предходната година. Държавите се оценяват по 48 критерия, и Кипър не е подобрил позицията си.

“Кипър е една от четирите европейски страни, които са получили оценка нула в таблицата EHCI заради забраната на абортите, което се отнася неблагоприятно както за правата на човека, така и за здравето на жените, каза д-р Арне Бьорнберг, президент на Health Consumer Powerhouse на (HCP) , която произвежда доклада годишно.
“Също така, за разлика от други страни, които са засегнати от кризата, в Кипър не е имало спад на прекомерната употреба на антибиотици, които сериозно допринася за висока честота на упорити инфекции”, добави той.
Според резултатите, Холандия остава начело на списъка с 898 точки. Дъното на списъка е Босна с 420 от 1000. Великобритания се намира в 17-то място, и Гърция на 29-ти. Ирландия също е намалял от 14-то място през 2013 г. до 23 през миналата година.
Зашеметяващите 50 процента от всички бебета родени на острова са проплакали чрез цезарово сечение. Този процент праща Кипър на върха на списъка от всички 36 страни, се казва в доклада. “Най-високите стойности на цезарови сечения в света се намират в Кипър, Гърция и Латинска Америка”, каза д-р Арне Бьорнберг.
Антибиотиците, друг добре известен проблем в Кипър, се измерва чрез нивото на информираност на пациентите и процентът на хората, които знаят, че антибиотиците не винаги се използват при лечение на настинки и грип. Островът има нисък процент на детската смъртност при по-малко от 3 на 1000.
Добрата новина е, че само 22 на сто от кипърците над 25-годишна възраст страдат от високо кръвно налягане. Най-високите нива на кръвното налягане са били регистрирани в страните от Източна Европа.
 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*