Никос Анастасиадис напълно удовлетворен от срещата на върха

Президентът Никос Анастасиадис изрази „пълното си удовлетворение” от срещата на  върха за бежанската криза.  Президентът на няколко пъти спомена, че е готов да наложи вето на споразумението между ЕС и Турция за разрешаване на мигрантската криза. Анастасиадис е против ускоряването на преговорите по присъединяването на Турция към ЕС, докато турските власти не отворят за Кипър своите летища и пристанища. Кипърският лидер е готов да наложи вето на споразумението, ако сметне това за нужно и ако Турция настоя за отваряне на всяка от петте глави, замразени от Кипър.

Но въпросът със замразените глави се заобиколи, като ще се отвори глава 33 на бюджетната политика и да се ускори подготовката за преговори в други области.
Анастасиадис написа в своя Туитър профил, че „Кипър ще продължи да бъде поддръжник на пътя на присъединяване на Турция към EС, при условие, разбира се, че Турция изпълнява задълженията си”.

Председателя на Европейския съвет Доналд Туск заяви по време на пресконференция, че сделката с Турция е „балансирана и взема в предвид кипърските притеснения”.

Турският премиер Ахмет Давутоглу коментира, отварянето на глава 33 е „още една крачка напред”. Той също така приветства отварянето на други глави в следващите седмици и месеци.

В споразумението се посочва: „Подготвителната работа за откриване на други глави ще продължи с ускорени темпове, без да се засягат позициите на държавите-членки в съответствие с действащите правила”. „От самото начало, Кипър имаше много ясна позиция. Докато ние напълно разбираме необходимостта от справяне с безпрецедентната бежанска криза, трябва да е пределно ясно, че проблемът с бежанците и преговорите за присъединяване на Турция са две различни неща – два отделни процеси” сподели Анастасиадис. Кипърският президент отново подчерта, че „Кипър е и ще продължи да бъде непоколебим поддръжник на пътя на присъединяване на Турция, при условие, разбира се, че Турция изпълнява задълженията си”. Той благодари на колегите си от ЕС за тяхното разбиране и солидарност към позицията на Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*