Никозия – Информационни дни в Кипър, октомври 2023

Вчера, 25/10/2023, в посолството на РБългария се проведе втората среща от поредицата „Информационни дни“ в Кипър.

В нея участваха експерти от НОИ – Галина Андреева от Дирекция ЕРМД – Пенсионен отдел и Юлия Борисова от Дирекция Краткосрочни плащания (парични обезщетения за безработица, временна нетрудоспособност, за бременност и раждане) и Емануела Симард, ръководител на СТСВ към посолствата ни в Гърция и Кипър.

От кипърска страна в срещата участваха Сотирис Стратис от Здравното м-во, г-жа Сотирула Андреу и Мариос Димитриадис от Министерството на труда и социалната политика.

И в Никозия срещата протече при изключителен интерес. Няколко десетки българи питаха основно за пенсиониране или закъснели пенсии и търсеха помощ, други за още неполучени плащания за временна нетрудоспособност и пенсиониране при трайна загуба на нетрудоспособност, здравно осигуряване и други.

Втората среща потвърждава, че много от българите в Кипър попадат в задънена улица, търсейки решение на различни проблеми с институциите, новият начин на работа/онлайн регистрации и заявления и още много. Голяма част от тях се информират през социалните мрежи, често пъти неправилно.

В този ден много от тях получиха помощ в момента. Г-н Мариос Димитриадис дойде на срещата абсолютно подготвен с имената и историите на записалите се граждани. Г-жа Галина Андреева поддържаше непрекъсната връзка с НОИ и в момента решаваше някои казуси.

Хората останаха доволни. Ние също! Тръгваха си с усмивка и едно голямо Благодаря!

Последната среща ще се проведе в Лимасол на 28/10/2023 от 18:00 часа в българското училище ,,Св. Климент Охридски” в град Лимасол, което се намира на адрес: Лимасол 3021, ул. “Идалиу“ 17, за която не е необходимо предварително записване.

Съвсем естествено възникна идеята за провеждане на по-голям форум в Кипър с експерти от различните институции през 2024-та година, която ще освети и евентуални промени или новости в трудовото законодателство на двете страни.

Срещите се организират от посолството на РБългария в Кипър, СТСВ в лицето на Емануела Симард и съдействието на електронната медия за българите в Кипър БГ Фактор.

След края на серията от срещи в Кипър, БГ Фактор ще помести поредица от полезна информация, касаеща разискваните теми.

 

От ляво на дясно: Мариос Димитриадис, Емануела Симард, Сотирис Стратис и Сотирула Андреу

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*