Не се предприемат по-нататъшни мерки относно изтритите данни от хард дисковете на ВОС

До момента не е потърсена отговорност на виновните лица за изтриване на важни банкови данни

Въпреки, че дознателите са били в състояние да възстановят имейлите, изтрити от хард дисковете на мениджърите на Bank of Cyprus в навечерието на банковия колапс през 2013г., преди почти една година, никои от засегнатите лица не са били наказателно преследвани  или дори призовани за разпит, съобщиха от ежедневника Haravgi.

Това значително количество данни се изтрива от хард дисковете на компютрите на Bank of Cyprus, веднага след обявяването и потвърждаването  на разследването на Alvarez и Marsal.
“След одобрението за получаване на изображения в следствие на криминалистичен  анализ на компютрите на Bank of Cyprus, беше установено, че на 18 октомври 2012г. повече от 28 хиляди файла (включително почти 1300 документи) са заличени, използвайки софтуер, който е инсталиран или е бил на преносимо устройство (например устройство с памет – флашка)”, съобщават от Alvarez и Marsal.  След преглед на реконструираните файлове се предполага, че някои от изтритите документи имат отношение към разследването.
Христакис Патсалидес е едно от имената, споменато в докладите и е Директор на финансите на Bank of Cyprus. Той е работил и като старши мениджър на отдел частно банкиране. Но въпреки, че изтритите имейли и архивите са възстановени от дознатели, а констатациите препращат към кабинета на главния прокурор, заличаването им противоречи на изричните инструкции от тогавашния управител на Централната банка на Кипър Паникос Деметриадес, документите и архивите да останат непокътнати, за да се улесни разследването от Alvarez и Marsal.
Според ежедневника Haravghi, главния прокурор Костас Клеридис е посъветвал Bank of Cyprus и Централната банка, че заличаванията заслужават по-нататъшно разследване.
Но от Bank of Cyprus отрекоха подобно искане да е правено от кабинета на главния прокурор.
“Не сме получили никакви писма от главния прокурор за това”, каза говорител на ВОС.
“Ние получаваме различни искания от Правния отдел и винаги сме в пълно сътрудничество с тях. Имаме добри работни отношения с тях. Но такова искане не сме получавали “.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*