“Не” на обвързването на мирните преговори с въпроса за природния газ

Правителството заяви вчера, че няма да се съгласи с всеки процес на обвързване на въпроса за природния газ с мирни преговори.

“Всяко предложение за обсъждане на въпроса за газта, преди уреждане на кипърския проблем, не може да бъде прието”, заяви говорителят на правителството Никос Христодулидис.

“Природните ресурси на Република Кипър принадлежат на държавата и няма нужда да казвам, тъй като това е било нееднократно подчертавано, че като последица от решаването на кипърския въпрос, кипърските турци ще се възползват от предимствата, произтичащи от … тези природни ресурси.”

Докато турските провокации в рамките на изключителната икономическа зона продължават, кипърската гръцка страна не може да участва в мирните преговори, добави Христодулидис.

“Ясно е,” каза той, “че незаконните действия на Турция в изключителната икономическа зона на Република Кипър не по никакъв начин не обслужват интересите на кипърските турци.”

Той говори след среща между президента Никос Анастасиадис и лидерите на партиите в президентския дворец.

Целта на срещата беше да се разработи стратегия, насочена към париране на усилията да се свържат проучванията за въглеводороди с преговорите за обединение.

След срещата нито партийните лидери, нито външният министър Йоанис Kaсулидис направиха коментари в пресата.

Нова среща между партийните лидери с президента е насрочена за следващия вторник.

В интервю за държавната радио и телевизия по-рано през деня, правителственият говорител каза, че Никозия отхвърля всеки опит да се свърже въглеводорода с процеса на преговори за мир, включително формулата, предложена от специалния съветник на ООН за Кипър Еспен Барт Ейде.

След като президентът Анастасиадис прекъсна преговорите с кипърските турци, Ейде, предложи успореден  процес, при който ще бъде създадена консултативна комисия, която ще работи по техническите аспекти на управлението на природния газ и електроенергията в една обединена Кипърска държава, успоредна на мирните преговори правилни. Предложението беше отхвърлено от двете страни; Кипърските турци поискаха природният газ да се включи директно в преговорите, докато кипърските гърци отхвърлят категорично всяко обсъждане на този въпрос преди обединението.

Не е ясно дали Ейде ще предложи друг компромисен вариант, когато пристигне тук следващия понеделник.

Според говорителя, ако Никозия приеме тези предложения, след това всеки път, когато Турция иска нещо ново, ще изпраща Барбарос в кипърската изключителна икономическа зона (ИИЗ).

„От гледна точка на правителството“, каза Христодулидис, “природният газ е най-големият стимул за Турция, за да работят за постигане на решение на кипърския въпрос, всяка друга формула би представлявала пречка, и това е оптималният сценарий за тези, които настояват за план Б.”

Призован от опозиционните партии да заеме твърда позиция, президентът Анастасиадис  заяви, че няма да се върне на масата за преговори, освен ако първо Турция не отмени морската директива, издадена през миналия месец – и неоттегли сеизмичния  изследователски кораб от изключителната икономическа зона на Кипър.

Според съобщенията, изправено пред евентуално ново предложение на ООН, правителството ще се придържа към предварителното споразумение, постигнато между президента Деметрис Христофиас и бившия лидер на кипърските турци Мехмет Али Талят, което предвижда двете общности да споделят приходите от въглеводородните находища само след  постигане на цялостно решение.

Войната на думи между Никозия и Анкара междувременно ескалира след като министъра на външните работи на Турция каза, че Анкара не признава Република Кипър, нито юрисдикцията на последната в изключителната икономическа зона.

CM

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*