Необичайно хоби по кипърските плажове

От време на време по плажовете на Лимасол и други градове можете да видите групи от хора, които изследват крайбрежието с метални детектори. Това са търсачи, които в свободното си време търсят различни метални предмети по крайбрежието.

„Търсим метални предмети в земята с металотърсач. Този електронен инструмент изпраща електромагнитни вълни през почвения слой. Когато вълните ударят метален предмет, обектът се „зарежда“ и изпраща собствен сигнал в отговор, казва  Христос Пападопулос, председател на Кипърската асоциация за търсачки (PSAM).

Повечето търсачи търсят начин да изчистят ума си от стреса на ежедневието и добро извинение да излязат сред природата. „Ние също сме мотивирани от идеята да намерим нещо изгубено и забравено през годините. Има нещо магическо в това!“ споделя той.

Основният им инструмент е металотърсач. Такова устройство може да струва 250-400 евро, но в зависимост от възможностите цената му може да достигне 2000 евро. Освен това има и много допълнителни аксесоари, които помагат в това хоби, като джобни металдетектори (пинпойнтери), чанти за намиране, инструменти за копаене и почистване на намерени предмети.

В Кипър собствениците на метални детектори трябва да регистрират инструментите си в Департамента за антики. Процедурата е съвсем проста: първо трябва да си купите металотърсач, след това да вземете свидетелство за несъдебно досие от полицията, след това да се свържете с отдела за антики, където на търсещия ще бъде издаден сертификат. След това собственикът на металдетектора има право да го използва в онези зони, където това е разрешено от закона.

Най-честите находки са съвременни монети от Кипър и чужбина. „Също така редовно откриваме по-стари монети от преди Кипър да се присъедини към еврозоната, като тези от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век. Много по-рядко срещаме различни бижута с относително ниска стойност. В някои случаи са открити копчета от военни униформи и стари монети, като британски пиастри от 30-те и 40-те години на миналия век“, казва Христос Пападопулос.

Всеки метален предмет на възраст над 100 години се счита за “античен” по закон и трябва да бъде предаден на държавата. Търсачите имат право да запазят по-нови находки. Ако намерят ценности със символична стойност, като брачни халки или бижута, те се опитват да намерят собственика и да ги върнат.

Cyprus Search Engine Association е създадена през декември 2022 г. Това е организация с нестопанска цел, която насърчава принципите на отговорно и законно снабдяване с метали. Сдружението оказва съдействие за намиране на изгубени вещи на всички, които се обърнат към него.

Членовете на сдружението срещат три проблема в своята дейност. През 2012 г. е съставена карта на районите, където е разрешено търсенето на метални предмети. И оттогава не е актуализиран, въпреки че в продължение на 11 години някои райони са застроени и част от бреговата линия е измита от вода. Ето защо е необходимо да се състави и редовно да се актуализира тази карта.

Второ, необходимо е да продължим борбата срещу незаконното използване на металдетектори. Трето, да се популяризира това хоби в обществото, тъй като досега търсачите могат да се сблъскат с враждебност от общински служители, спасители, сервитьори и пазачи.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*