Нелегални ислямски пансиони за деца в български градове

Преподавателите са действащи имами и ходжи, а подслонът, храната, дрехите и религиозните курсове – напълно безплатни, разказва Нова ТВ в разследващ репортаж

На тъмно, скрити от погледите на хората и без знанието и разрешението на институциите – така от около една година малолетни и непълнолетни деца от бедни семейства живеят в незаконни ислямски общежития, в които изучават Коран. Преподавателите са действащи имами и ходжи, а подслонът, храната, дрехите и религиозните курсове – напълно безплатни, разказва Нова ТВ в разследващ репортаж.

Екип на телевизията влезе под прикритие в нелегални ислямски пансиони за деца в няколко български града.

За пансионите не знае почти никой, камо ли властите у нас. Един от тях е в Айтос – в тристаен апартамент, който се намира в центъра на града. Едно от местата, където деца от околните села живеят и учат ислям. За съществуването му разследващият екип разбира от имама на Бургас, който е управител на ислямския пансион в бургаското село Билка. За него от Агенцията за закрила на детето установиха, че работи без лиценз.

Подставено лице от екипа на телевизията се среща с него в Бургас. Представя се за вдовица от друг град, която е притисната от бедност и иска по-добро бъдеще за своя осмокласник. В началото имамът се интересува от религиозните ѝ убеждения. След това той обяснява как и къде може да бъде настанено момчето, за да учи Коран.

На уречената дата имамът отказва да се срещне с жената и да я заведе в пансиона. Казва, че първо иска да види детето.

От джамията в Айтос съветват разследващия екип да се свърже и да попита за пансиона техният имам. Влизането в него обаче се оказва трудно, защото и имамът на Айтос отказва да го покаже, преди да види детето.

След като репортерът Вероника Димитрова му се обажда по телефона, за да го разпита за пансиона, мъжът категорично отрича да знае нещо за съществуването на такъв тип нелегално училище за преподаване на ислям и ядосано пита откъде Димитрова е чула за него.

От главното муфтийство са категорични, че нямат информация за такъв пансион.

“Това са сдружения, които преди време са имали договор с главното мюфтийство, за да водят курсове. Това в Айтос обаче е нелегално. Там са деца от околните села, които се избират по признак бедност. Никой не знае точно какво се проповядва вътре”, споделя репортерът Вероника Димитрова.

По думите ѝ ДАНС трябва да се намеси по случая.

“Няколко месеца отне подготовката на репортажа. На такива места се влиза доста трудно. Смущаващите неща са много и част от тях може би ДАНС трябва да изясни. Ние изяснихме това, че пансионите нямат лиценз и че Агенцията за закрила на детето не знае за тяхното съществуване”, разказа още Димитрова.

Източник: Vesti.bg

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*