Недостатъчна информираност относно донорството в Кипър

Независимо от факта, че Кипър е на челни позиции от европейските страни, когато става въпрос за живи донори на бъбреци, страната изостава значително по отношение на донорството на органи след смърт.

От около 2 600 смъртни случая, регистрирани в болниците всяка година, само 25 души са обявени като потенциални донори на органи.

Резултатите от проучване, обявено на пресконференция показват, че все още има място за подобрение отношението на обществената осведоменост относно донорството на органи в Кипър.

Според член на Съвета за трансплантации д-р Константинос Фелис, четирима от десет анкетирани смятат, че може да се купи орган за трансплантация, докато около същия процент смята, че само близки роднини на пациенти могат да бъдат живи донори. Само 15% от анкетираните са знаели, че черният дроб може да бъде трансплантиран от живи донори, а още по-малко – 3% – знаеха, че същото може да се направи и с белите дробове.

В Кипър от 1986 до 2010г. е действал Центъра за трансплантации „Параскевадион“, а след това продължава в държавната болница в Никозия. Трансплантационната клиника на болницата в Никозия е постигнала най-добри резултати както на европейско, така и на международно ниво.

Националното законодателство на Кипър е в пълно съответствие с европейското законодателство и осигурява прозрачни процедури за трансплантация на органи с високо качество и безопасност.

За да станете донор на органи, можете също да попълните и изпратите онлайн формуляр до Съвета по трансплантации.

Формулярът може да бъде намерен на адрес:

https://www.moh.gov.cy/moh/moh.nsf/All/0BEFE5176E478AFDC2257BD50033C200/$file/reg%20FORM%20ORGAN%20%20DONATION_EMAIL%20_25_7_2016%20_distributed.pdf

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*