На 20 км от центъра на Никозия се взриви противовъздушна ракета

Днес, в 1:00 часа избухна ракета S-200 в района на Пендадактилос в окупираните територии. Взрива се е чул в района на „Зелената линия“, а прозорците на живущите в района силно се разтресли.

Според последните данни, предполага се, че ракетата е изстреляна от ВВС на Сирия в посока Израел.

S-200 е проектирана през 60-те години за защита на райони от въздушни удари и, по-специално, най-важните административни, промишлени и военни съоръжения иможе да работи при различни климатични условия ,

Всяка ракета се стартира с четири ракетни усилватели на твърдо гориво и има максимален обхват от 150 км и 300 км, в зависимост от модела.

Действителната височина е 300 м до 20 000 м за ранните модели и до 35 000 м за най-сложните модели.

Главата на ракетата има тегло 217 кг, а всяка ракета тежи около 7,108 кг при излитане.

Сирия разполага с четири бази за S-200, от които е вероятно е изстреляна ракетата, за да противодейства на израелските сили. По-специално, S-200 осигуряват въздушна защита на далечни разстояния по западната граница и Средиземно море.

Както ще видите на картата, само от двете бази на запад от град Хомс, може да е изстрелването на ракетата и достигането й до Пендадактилос.

Според историята на тези ракети и в миналото е имало инциденти. По-специално през 2017 г. ракета S-200 предизвика огромен пожар в долината на Йордан, след като загубва целта си.

През 2018 г., в друг случай, ракетата S-200 предизвика въздушна катастрофа, когато сваля цивилен самолет вместо F-16.

Според доклади от 2017 г. няколко ракети, изстреляни от Сирия срещу израелски самолети, са загубили своите цели и са засегнали селските райони в Израел най-малко в три случая.

В други два случая поне S-200  стигнала целта си и унищожила израелски самолети.

Сирия получава първите ракети от Съветския съюз през 1983 г. Първоначално ракетите били управлявани от руснаци, а след това минават под сирийски контрол.

Ракетните системи бяха в ръцете на бунтовниците по време на сирийската война. През 2016 г. те са под командването на сирийския режим, който в сътрудничество с Русия продължава да ремонтира и модернизира системата.

Войната е на крачки от нас. Не я чуваме, не я виждаме, но в този случай ни напомни за себе си.  Да сме благодарни, че в този инцидент няма жертви.

Но ще спим ли от тук нататък спокойно?!?

 

Източник: Репортер

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*