Начало на честванията по случай 24-май в Кипър

С наближаването на най-светлия български празник започват и мероприятията, с които българите на острова ще отбележат 24 май. Следващите седмици ще бъдат изпълнени със събития – срещи с изтъкнати български творци, концерти, училищни тържества. Със сигурност всеки българин, а и не само, ще намери нещо интересно за себе си измежду богатата палитра от празнични изяви, за да отбележим Деня на славянската писменост и българската просветаа и култура заедно.

На 12 и 14 май ще се проведат срещи с литературната историчка, писателка и главен уредник на къщата музей на Никола Вапцаров в София Катя Зографова, която вече е на кипърска земя и очаква с нетърпение срещата си с българска публика тук. На 12 май срещата ще се проведе в Лимасол, в сградата на БУ “Св. Климент Охридски” от 18:30 часа, а на 14 май – в Паралимни, в сградата БУ “Народни будители” от 17:00 часа. Организатори на събитието са Българският културен център “Възраждане” в Лимасол и Българска културна асоциация в Кипър “Атанас Шабанов”.

На 13 май в Никозия Съюзът на българите в Кипър организира концер на българската народна певица Гуна Иванова под надслов “Българийо, майчице свята”, в който ще вземе участие и танцов ансамбъл “Канатица”, чийто 5-годишен юбилей се отбелязва тази година. Събитието е част от “Дни на българската култура”, които Съюзът провежда всяка година.

На 20 май, от 18:00 часа в залата на ПЕО в Лимасол сдружение “Българи зад граница” и Културен център “Възраждане” организират “Кафе с автограф” – среща с младия български писател Боян Боев, който ще представи своите книги ” Последна молитва” и “Сайбиевата невеста”.

С тържествен концерт с участието на Даниел Спасов, Екатарина Сава, Добрин Добрев и ТА “Българи” ще бъде отбелязана и 25-годишнината от създаването на първото българско училище в Кипър, “Св. Климент Охридски”. Събитието ще се проведе на 21 май в Лимасол, в залата на Митрополията от 18:00 часа. Организатори са Българският културен център в Лимасол “Възраждане” и училище “Св. Климент Охридски” от гр. Лимасол.

На 22 май от 17:30 часа в центъра на Лимасол, в Молос парк, българското училище “Паисий Хилендарски” в града организира тържествен концерт, с който да отбележи освен 24 май и своята 10-годишнина, както и 300-годинината от рождението на Паисий Хилендарски и 260-годишнината от написването на “История славянобългарска”. В концерта ще вземат участие състави от българските училища на острова.

На 24 ма от 19:30 часа Съюз на българите в Пафос и Българското учлище в Пафос ви канят на поетична вечер с участието на поетесата Мая Сотирова, която ще представи стихосбирката си ” Мечта за пролет”, със специалното участие на пианистката Ивелина Русева и ученици от училището.

Всички българи на острова са поканени!

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*