Натиск за приемане на закон за електронните отпадъци

Парламентарната комисия по околна среда се състезава с времето, за да прокара законопроект за отпадъците от електрическо и електронно оборудване.

Председателят на комисията Адамос Адаму  смята, че дори са много закъснели с внасяне на законопроекта в парлаамента.

Според предупреждения от ЕС, Директивата за общността е трябвало да бъде гласувана в националното законодателство до 29 януари. Адаму каза , че законопроектът е бил представен на тази дата, а парламентът сега се състезава с времето, за да се избегне налагането на глоба.

Адаму отбеляза, че обществените консултации с партиите, участващи в процедурата по разглеждането и определянето на зелените точки , не са били проведени в сроковете, определени от Министерството на вътрешните работи.

Той добави, че производителят и дистрибуторът са отговорни за обработка на електронните отпадъци. И местната власт трябва да предприеме след събирането на боклука.

Той каза, че потребителят вече предприемане на разходите за работа с този отпадък, който е включен в цената на продукта, без всъщност да са наясно с това.

Освен това, той каза, че до този момент голяма част от оборудването на отпадъците от електрическо и електронно се третира като скрап.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*