„Народни будители“ в Кипър поддържат огънчето вече 12 години

Училище „Народни будители“ – гр. Паралимни, Кипър отбеляза своя патронен празник в навечерието на 1 ноември 

В навечерието на Деня на будителите, 1 ноември, Българското училище в град Паралимни, в Кипър отбеляза своя дванайсети патронен празник. Ученици, учители, родители, българи от района се събраха, за да отбележат националния празник и празника на училището, в което се обучават почти 100 български деца от окръг Фамагуста.

Това е първото голямо тържество, което училището провежда от началото на пандемията и всички – деца, родители, учители се вълнуваха повече от всякога.

Гост на събитието беше и Негово превъзходителство, посланикът на Република България в Кипър, г-н Любомир Тодоров и съпругата му.

„Има надежда“, сподели г-жа Мавруди, председател на Българската културна асоциация в Кипър „Атанас Шабанов“, „щом родителите рецитираха и пяха заедно с децата си през цялото време. Ще опазим българщината! България ще пребъде!“

Препълнената зала побра в себе си не само радостта на децата, но и силните емоции на всички присъстващи. За няколко часа ритуалната зала в общината на град Паралимни се превърна в център на българщината. Звучаха български песни и стихове. Отвред гледаха портретите на българските будители.

Там, в този момент беше България!

 

Живка Милова

БГ Фактор Кипър

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*