Народните обичаи в деня на християнското семейство

Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква

Какъв празник е Въведение Богородично?
Църквата днес чества въведение Богородично – празник, който отбелязва завеждането на Мария в Йерусалим. Родителите оставят там тригодишното момиче да служи на Бог.
Денят на християнското семейство се отбелязва на 21 ноември и съвпада с Коледните пости и в този смисъл е разрешена всякаква храна, която не е от животински произход. Но има и някои изключения. Разрешено е използването на олио (зехтин) и консумацията на риба. Вместо риба може също да се консумират морски дарове. Ако направите постна питка, можете да я поднесете с мед, който също е разрешен по време на постите.

Какво се прави в деня на християнското семейство?
Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква, като по този начин покажат духовните си задължения към наследниците си. След това цялото семейство трябва да седне на масата с чаша вино в ръка и да похапне вкусно ядене и питка. Трапезата не се вдига, тъй като според поверието, Богородица влиза да похапне от ястията и да благослови дома и семейството.
Дори и да не можете да спазите всички традиции за църковния празник, отделете в този ден малко повече време за децата си, поговорете с тях, кажете им колко са важни и специални за вас. Демонстрирайте любовта си към тях и към любимия човек, защото тя е в основата на всяко здраво семейство! 

От интернет

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*