Напрегната седмица за регионални контакти на президента Анастасиадис

Президентът Никос Анастасиадис в понеделник заминава на официално посещение за Аман (Йордания). След това той ще отпътува за Малта, Йерусалим и Рамала преди да се върне в Кипър в събота.

Президентът, който ще бъде придружаван от министъра на външните работи, Йоанис Касулидис, Говорителят на правителството Никос Христодулидис, ще има среща във вторник с кмета и губернатора на Аман и по-късно същия ден ще се срещне с йордански и кипърски бизнесмени.
Според официалното съобщение за посещението на президента, в сряда, Анастасиадис, придружаван от своята първа дама, ще бъде официално приет от краля на Йордания Абдула II и кралица Рания. Президентът на Републиката и краля на Йордания ще проведат лична среща, която ще бъде последвана от разширени разговори с делегациите на двете страни.
Сред въпросите, които ще бъдат обсъждани в преговорите са кипърския проблем, енергетиката, миграцията и отношенията между Йордания и ЕС.
В следобедните часове на същия ден, президентът Анастасиадис ще се срещне с министър-председателя на Йордания, д-р Абдула Нсоур, с когото впоследствие ще направят изявления пред пресата. В четвъртък кипърският президент, придружен от говорителя на правителството, ще пътува до Малта, където ще присъства на неофициалната среща на Европейския съвет, където ще се обсъди бежанската криза. В петък президентът и делегацията на Кипър ще бъдат в Ерусалим, където Анастасиадис ще се срещне с министър-председателя на страната, Бенямин Нетаняху. В следобедните часове на същия ден кипърската делегация, ще отпътуват до Рамала, където ще се проведе среща с палестинския президент Махмуд Абас.
Президентът на Република ще се върне в Кипър в събота.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*