Намаляването на ДДС има ограничено въздействие върху цените

Общо 1775 продуктови кода са категоризирани под шапката на нулево ДДС

Цените на някои популярни артикули в супермаркетите не са се понижили значително след въвеждането на намаления ДДС, месец след влизането в сила на предвидената мярка за облекчаване на потребителите, показват данни на службата за защита на потребителите.

Мярката обаче изглежда стабилизира цените им според доклад на Philenews.

Някои основни продукти, които достигнаха значително повишени цени през изминалата година, продължават да се продават на или малко под тези увеличения, включително прясно мляко с 14 процента увеличение, бебешки пелени с 32 процента увеличение, бебешка храна и бебешкото мляко с 23 на сто, яйцата с 27 на сто, хлябът с 20 на сто и женските хигиенни продукти с 8 на сто.

Решението на държавата да наложи нулево ДДС върху горните продукти до 31 октомври се очакваше да намали разходите, особено за младите семейства, поради намалението на пелените от 19 на сто ДДС на нула.

Общо 1775 продуктови кода са категоризирани под шапката на нулево ДДС

Службата за защита на потребителите е проверила жалби, свързани с продължаващи високи цени на определени марки бебешки пелени и бебешки храни, каза Константинос Карагиоргис, ръководител на службата.

Той обясни, че службата за защита на потребителите е започнала мониторинг на цените от 24 април, преди прилагането на мярката, а оттам нататък ежеседмично, за да преценява правилното й прилагане.

От проверките до момента става ясно, че мярката е прилагана повсеместно с цялостно положително въздействие за потребителите, особено за семействата с малки деца.

Цените варират между търговците на дребно, така че потребителите са предупредени да направят собствено проучване и да преминат към друг продукт веднага щом се наблюдава увеличение на цените за конкретен артикул, посъветва говорителят за защита на потребителите.

Според Карагиоргис феноменът на по-високи цени на определени продукти, след временното премахване на ДДС, не се дължи на повишение на цените, а съвпадна с края на планирания промоционален период.

Карагиоргис отбеляза също, че цената на някои продукти, доставяни от чужбина, се е увеличила три пъти от септември 2022 г. поради недостиг и намалена фабрична продукция, недостиг на зърнени храни и ограничаване на маршрутите от Европа до Кипър, при което транспортните разходи са се повишили с 8 -10 процента.

Междувременно финансовото министерство подготвя нов списък с артикули, които ще се продават при намалена ставка на ДДС от 3%, с надеждата да облекчи високата цена на живот на потребителите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*