Мъж бе принуден да предаде 500 000 евро

Властите в Кипър са конфискували 500 000 евро от гръцки бизнесмен, който се опита да се върне у дома с парите, след като банките на острова са му отказали да ги депозира.

Държавното радио съобщи, че бизнесменът е пристигнал в Кипър от Гърция, носещ парите в багажа си в едри банкноти.

Сумата е била конфискувана, когато той се опитал да се върне обратно в Атина. Властите разследват твърденията му, че кипърските банки са отказали да приемат пари в брой, тъй като той не е имал документи, за да докаже произхода им или да докаже, че са били декларирани пред митническите власти.

“Парите бяха открити у лицето при опита му да напусне Кипър в понеделник следобед,” каза Димитрис Хаджикостис, и.д. директор на митниците на Кипър и на акцизен отдел.

По закона на вноса и износа на валута сума, превишаваща 10 000 евро, трябва да бъде декларирана пред митническите органи, каза Хаджикостис пред Ройтерс. Той отказа по-нататъшен коментар, тъй като в момента тече  разследване.

Депозитните изходящи потоци от Гърция се засилиха заради опасенията на инвеститорите около напрежението между международни кредитори на страната и лявата партия СИРИЗА, която спечели изборите на 25 януари с платформа за противопоставяне на 240-милиардния дълг за спасяване и суровите условия на строги икономии, наложени от Тройката.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*