“Монд”: Новите квоти предвиждат България да приеме още 1500 бежанци

Ако тази бройка се потвърди, тя ще е по-висока от първите планове на ЕК от май, които в крайна сметка не бяха приети

Според новите предложения на Европейската комисия за бежански квоти от България ще се очаква да приеме 1500 души. Това става ясно от статия, поместена днес във френския вестник “Монд”.

Ако тази бройка се потвърди, тя ще е по-висока от първите планове на ЕК от май, които в крайна сметка не бяха приети.

Тогава Европейската комисия предложи България да приеме 788 имигранти, включително сирийци и еритрейци, приети в Италия (343) и Гърция (229), а също и 216 бежанци, пристигнали в други държави по света, или общо 1004 души.

Според новите предложения, които е предвидено да бъдат представени официално от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в сряда, България трябва да приеме 2-ма бежанци на 10 000 души от населението. По този показател тя е на едно от последните места заедно с Румъния, Полша, Литва и Кипър.

Стана ясно също, че бежанците, пристигнали досега в Италия, Гърция и Унгария, които ще бъдат разселени в други държави от ЕС, няма да имат правото да пътуват в Шенгенското пространство.

Това съобщи на пресконференция говорителят на Европейската комисия Наташа Берто.

В сряда се очаква ЕК да предложи схема за квотно разселване на 120 000 бежанци, пристигнали в посочените три държави.

Берто отбеляза днес, че разселените няма да имат право сами да избират къде да бъдат преместени. От всички тях ще бъдат взимани отпечатъци и ще им бъдат издавани документи. Тези документи ще им дават единствено право на пребиваване в приемащата държава и някои социални придобивки, но не и право на пътуване. Дали разселените нарушават тези правила, ще бъде установявано при проверки от полицията.

По-рано днес френският президент Франсоа Оланд съобщи, че Франция ще приеме 24 000 бежанци в следващите 2 г., съобразявайки се с предложението, което се очаква да направи Европейската комисия (ЕК) за допълнително приемане от страните членки на общо 120 000 мигранти.

Берлин пък официално обяви, че тази година страната е готова да приеме 800 000 мигранти, за което ще похарчи и много пари. Меркел заяви, че за тях ще бъдат заделени 6 млрд.евро.

„Да, ще се справим да приемем 800 хиляди бежанци тази година, да ги подслоним и интегрираме, но мисля, че за всички е ясно, че това не може да се повтаря всяка година. Трябва ни различна европейска политика за бежанците“, заяви германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел от ГСДП.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*