Мокрите кърпички вършат чудеса срещу летните вируси

Лятото винаги е изпълнено с много забавления, пътувания и преходи, слънце, море, пясък… В пакет с тях обаче идват и много вируси и бактерии, които лесно и бързо заразяват със стомашно-чревни болести. В общия случай става дума за 2-3 дни на стомашно неразположение, но има и вируси със сериозни последици.

.

Опасности дебнат отвсякъде

“Летните бактерии са класически и известни – това са най-вече дизентерията и салмонелозата. Те протичат тежко и обикновено налагат лекарска намеса. Причиняват се най-вече от бактерии в млечните и месните продукти при неправилна обработка на храната.

Дизентерията и салмонелозата обаче се появяват значително по-рядко, отколкото стомашно-чревните болести, причинени от вирусни ентероколити. Всъщност те са истинската опасност заради честотата си на възникване – около 90% от всички случаи на летни чревни инфекции се дължат на този тип вируси.

Характерното за тях е, че се предават много по-лесно и в огромния брой от случаите протичат много по-леко. Масово летните стомашни вируси предизвикват гадене, повръщане, отпадналост, безапетитие, и разбира се, различно проявена диария – понякога само 2-3 изхождания до 3 последователни дни (в по-малко случаи). Обикновено при възрастни хора и без особено лечение неразположението преминава в рамките на ден-два.

По-голямо внимание трябва да се обръща на малките деца, защото при тях много бързо и лесно настъпва дехидратация в резултат на загубата на течности от повръщането и диарията. При дехидратация общото състояние е влошено – чувства се отпадналост, главоболие, има повишена температура. Обикновено включването на система много бързо повлиява нещата и освежава, но за целта трябва да се потърси лекарска помощ.

Ентеровирусите са страшно много и клиничната картина при повечето е еднаква, но има няколко вида, които са значително по-опасни. Такива са ентеро-71 и коксаки вирусите, които могат да предизвикат и доста по-сериозни инфекции, включително да доведат до усложнения като менингит, енцефалит и поражения върху някои органи. Те не са толкова разпространени, но ги има почти всяко лято, особено в седмицата или десетдневието на най-високите температури. Болестта и пораженията от тях могат да бъдат много неприятни и задължително изискват лекарска помощ. Разпознават се, ако неразположението продължи повече от нормалното или е придружено с по-остри симптоми.

Характерното за летните ентероколити е, че за разлика от добре познатите респираторни вируси, които през пролетта, есента и зимата предизвикват стомашни инфекции, тези не се предават по въздушно-капков път, а по фекално-орален. Това дава по-голям шанс да се предпазим от вирусите, тъй като това зависи от личната хигиена на хората, докато въздушно-капковият път е възможно най-ефективният и неизбежен начин за заразяване. Освен това при летните ентероколити трябва да се погълне определено количество от вируса иначе няма да предизвика болест.

Така че тук основните фактори са храна, вода, ръце и при малките деца – замърсени играчки и други предмети, които те много обичат да слагат в устата си.

Ето защо основната превенция е хигиената – личната и обществената. Задължително е да си мием ръцете, и да избягваме консумация на храна от нерагламентирани източници – особено от такива на улицата или на плажа, които нямат условия за миене на ръцете и хладилно съхранение на продуктите. Без да е в хладилник, на храната са й нужни само един-два часа, за да стане опасна.

Обикновените мокри кърпички и дезинфектанти с алкохолен разтвор, са изключително ефективни, защото ентеровирусите са много неиздръжвливи във външна среда и алкохолът ги убива много бързо. Особено ако сме навън – едно такова измиване на ръцете е достатъчно да се предпазим от заразата.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*