Може ли да се опазим от кибератаки

Отделът за киберпрестъпления на кипърската полиция информира за увеличаване на случаите на кибератаки с използване на зловреден софтуер. Експертите дават препоръки на потребителите как да намалят рисковете.

Кипърската полиция разказа за кибератака, претърпяна от Кадастралния отдел в началото на март. Това се случи на 9-ти март и оттогава достъпът до базите му данни е блокиран. Всички посещения във ведомството през това време са отменени.

Ръководителят на отдела Еликос Илия каза в ефира на телевизионния канал Alfa, че хакерите са поискали откуп за възстановяване на достъпа. Добави, че данните не са откраднати, а просто са блокирани. Той също така изрази, че тази ситуация ще засили киберсигурността не само на ведомството, но и на цялата страна.

Според Digital Security Authority през 2022 г. 40% от частните потребители и почти 50% от компаниите в Кипър са били атакувани от хакери.

Как се случва кибератака?

Нападателите получават достъп до компютъра или сървъра на организацията, криптират и заключват всички техни файлове. За отключването им, хакерите искат откуп.

От полицията съветват фирмите и организациите да бъдат внимателни и да вземат засилени мерки за сигурност, като информират служителите си за това.

Силно се препоръчва:

– да актуализирате антивирусните програми;

– актуализирайте операционните системи до най-новата версия;

– актуализиране на системите за киберсигурност;

– сменете паролата си за имейл на по-сложна;

– бъдете внимателни с електронната поща.

И накрая, препоръчително е да поддържате резервно копие на всички компютри и да го съхранявате отделно, на компютър без интернет връзка и локална мрежа.

Отделът за електронни престъпления е достъпен за гражданите на тел. 22 808200, уебсайт www.cyberalert.cy

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*