Михаил Горбачов: Между Русия и САЩ е обявена нова Студена война

По думите му има опасност от въоръжен конфликт

 

Между Русия и САЩ е обявена нова Студена война и тя може да прерасне във въоръжен конфликт.

Това заяви последният съветски президент Михаил Горбачов, цитиран от АФП.

„Сега Америка и Европейският съюз говорят само за санкции спрямо Русия. Нима съвсем са си изгубили ума?“, попита той.

„Ако наречем нещата с истинските им имена, тя (Америка) вече ни вкара в нова студена война, опитвайки се открито да осъществи основната си идея – да триумфира. Но къде ще ни отведе това? Студената война вече тече открито. А какво следва? За жалост вече не мога твърдо да кажа, че студената война няма да се превърне в „гореща“. Боя се, че те може да поемат този риск”, каза 83-годишният бивш съветски лидер.

Той добави, че положението в САЩ и ЕС „съвсем не е просто“. „Някои страни в Европа живеят добре, а как живеят други, дори не е важно. Зависимостта от САЩ е огромна, включително и в Германия“, каза бившият президент.

„Ситуацията е остра, не бива да се опростява – разколът сред политиците е твърде голям. И той, за жалост, не намалява, а все повече расте“, подчерта бившият президент на СССР.

Горбачов отправи тревожните си предупреждения на фона на украинската криза и безпрецедентното влошаване на отношенията между Запада и Русия от разпадането на Съветския съюз през 1991 г., изтъква АФП. Над 5100 души вече са убити в кръвопролитния конфликт между силите на Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна, напомня АП.

Източник: БТА, Агенция „Фокус“    

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*