Министрите на Кипър, Гърция и Израел, ще се срещнат с еврокомисаря по енергетиката

Министрите на енергетиката на Кипър, Гърция и Израел ще се срещнат следващия понеделник с еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович за насърчаване на съвместен проект за тръбопровод за прехвърляне на природен газ от офшорните полета на Източното Средиземноморие до Европа.

Енергийният министър Йоргос Лакотрипис каза пред Cyprus News, че тримата министри са подписали писмо с искане за среща с Шефчович.

Тримата министри ще подкрепят проекта за газопровод, свързващ Израел, Кипър, Гърция с Европа с оглед на новото искане от страна на Европейската комисия за проекти от общ интерес през първото тримесечие на 2015.

Източници казаха, че министрите ще искат одобрение на проекта, който се появи след сливане на два отделни проекта (Кипърския Trans Med газопровод и Гръцкия East Med газопровод) и ще бъде изпълнена от гръцката газова корпорация (ДЕПА като проект от общ интерес (PCI), които ще осигурят достъп до финансиране от ЕС за технически и предпроектни проучвания.

Проектите, които ще бъдат разглеждани като PCI ще имат право да поискат финансиране от Механизма за свързване на Европа бюджет от € 5.85 милиарда.

От същите източници стана ясно, че само нови резерви ще бъдат канализирани през газопровода, тъй като Кипър е в консултации с Египет за евентуална продажба на резервоара Афродита (оценен на 4500 милиарда кубически метра) и се намира в блок 12 на Кипърската изключителната икономическа зона.

Италианското ENI извършващо проучвателни сондажи в блок 9 се очаква януари да даде своите резултати. ENI също е предоставен на концесия на проучвателни сондажи в блокове 2 и 3. Френският TOTAL, който има концесии за блокове 10 и 11 ще започне проучвателни сондажи през втората половина на 2015.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*