Министерството признава, че има проблеми при мониторинга на цените на горивата

На парламентарен контрол, енергийният министър във вторник призна за пропуски в наблюдението на цените на горивата – търговията на едро и дребно

Въпросът за цените на горивата в бензиностанциите, както и това, че те бързо скачат, когато разходите за внос се увеличават, но пък много бавно падат, по време на намаленията – беше обсъден в министерството на финансите.
Държавният секретар на министерство на енергетиката Стелиос  Химонас заяви пред депутатите, че в сряда ще се срещне с ръководството на митниците, за да обсъдят как правителството може да получава данни за цените на превозите на горива по-бързо. При сегашната система правителството получава данни за пратки гориво от вносителите. Министерството възнамерява вместо това, занапред да получава данните директно от митниците. Също така в момента се инсталира нов софтуер за проследяване цените на дребно ден за ден.
Акцизът върху горивата сега е 49 цента на литър, като се добавят и 19% ДДС. Акцизът, събиран от правителството не е обвързан с продажбите или потреблението, а е по-скоро предплатен в митниците на мястото на доставката – в складовете под митнически контрол или в складовете за гориво в Ларнака, където пристигат пратките. Петролните вносители доставят нови пратки приблизително веднъж на всеки 10 дни.
Министърът на енергетиката има правомощията да издава указ – в сила за най-много 45 дни – за налагане на таван на цените на горивата. Но служителите от министерството твърдят, че това е “крайна мярка” и прибързан ход, тъй като това би нарушило свободните пазарни условия.
В доклад на генералния одитор се отбеляза и липсата на конкуренция при вноса на горивата на едро, както и при търговията на дребно, бензиностанциите, са обвързани с договор да купуват от конкретен вносител, което означава, че не могат да пазаруват от най-евтината цена.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*