Международен шампионат по MUAY THAI с българско участие в Ларнака

На крайбрежното игрище Финикудес в Ларнака се проведе първия международен шампионат по MUAY THAI, в който взеха участие борци от Кипър, България и Гърция. Осем двойки борци в категории от 57 до 75 кг се бориха за призовете на организацията по MUAY THAI в Кипър с председател Кириакос Христофи.

Събитието бе организирано с подкрепата на община Ларнака и кипърската организация по бойни изкуства.

Шампионата бе открит от кмета на Ларнака г-н А.Луруджатис, който благодари на страните участнички и на няколкото стотици гости на събитието.

MUAY THAI, нарича се още изкуството на осемте крайника. В буквален превод MUAY – означава битка, а THAI – свобода.

Стилът Муай тай, известен още и като Тайландски Бокс съществува от няколко столетия. Родината на този велик стил е Тайланд. Той произхожда от Krabi Krabong и първоначално е бил използван от тайландските войници в ръкопашните боеве по време на война. Стилът включва употреба на лакти, колена, удари с ръце и крака, а също така и много техники, чиито замисъл е да се причини болка на противника и най-често чупене на определена кост. Към тайландските боксьори се е изпитвало страхопочитание заради тяхната жестокост и смелост в боя.

Без да претендирам, че съм познавач на това бойно изкуство, смея да твърдя, че организацията беше желязна, а битките – много тежки. Всички състезатели демонстрираха не само отлична подготовка и желание за победа, но и подготвителна ритуална церемония за концентрация и хармонизиране на енергията си. Особено зрелищна бе сред кипърските състезатели, които изпълняваха танца за концентрация с особено старание и сериозност … и побеждаваха!

DSC_0357

Людмил и Светлана Попови от седем години живеят в Никозия, тренират и се състезават за Кипър. Светлана е джудист и от една година тренира  MUAY THAI. Предстоеше й първо участие в такъв шампионат, в който за голямо наше съжаление изгуби битката от Натали Кириакиду. Със сигурност Светлана ще има още много битки и състезания, в които ще излезе победител. Пожелаваме й го от сърце.

От България участваха Кристиан Антонов, Велислав Миколов и Спас Ламбров, като Кристиан спечели битката с Бамбос Григориу от Пафос и грабна майсторския колан.

DSC_0375 DSC_0442 DSC_0453DSC_0525

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*