Масов бежански наплив, сигурността ще бъде обсъдена след израелските действия в Газа

Развитието на събитията в Израел и възможното разширяване на конфликта към съседен Ливан предизвика безпокойство в Никозия в петък, като в министерството на външните работи се проведе среща за управление на кризи за оценка на националния план „Estia“.

Срещата, която започна в 9 часа сутринта, включва широк кръг от държавни агенции, включително министрите на външните работи и отбраната, министрите на правосъдието, транспорта и здравеопазването, както и началника на полицията.

В четвъртък възможното масово изселване на бежанци към Кипър, както и проблемите със сигурността бяха повдигнати преди заседание на Съвета за национална сигурност, на което присъства президентът Никос Христодулидес.

Целта на срещата беше да се разгледат събитията в Близкия изток и тяхното въздействие върху Кипър след израелския отговор на атаките на Хамас.

Кипър пое ролята си на транзитен център на 10 октомври чрез активиране на плана „Estia“ за приемане и безопасно последващо репатриране на европейци и други граждани. Летищата на страната са от регионално значение, тъй като са най-близката безопасна европейска територия до Израел.

Вероятният сценарий за нов поток от бежанци означава, че трябва да се намери временна инфраструктура за приемане на пристигащите. Ако войната обхване Ливан, се очаква да има масови пристигащи, мнозинството от които ще останат в страната.

Междувременно мерките за сигурност бяха засилени на целия остров на входните и изходните пунктове, контролно-пропускателните пунктове, посолствата, местата за религиозно поклонение и други зони с висок риск .

За понеделник е насрочено последващо заседание на Съвета за сигурност.

Cyprus Airways обяви в четвъртък спиране на всички полети от и до Тел Авив, докато полетите на Wizz Air също бяха отменени. TUS Airways по-рано тази седмица обяви график с увеличени полети до петък, който ще бъде преразгледан.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*