Македонски историк: “Трябва да признаем, че имаше фалшифициране на документи…”

„В (Северна) Македония историографията беше функция на изграждането на нациятa. И никой в (Северна) Македония не се противопостави на позициите на нашите историци. Никой. Те имаха друга мисия. Сега трябва да погледнем повече към историята смело, ако го направим, ще увеличим доверието един в друг. Да, това е начинът. Нашата нация е изградена и не бива да се страхуваме от това. Да, тази нация е построена. Да, в миналото имаше неща, които не отговаряха на академична наука – някои неща бяха прикрити, други представяни избирателно. Трябва да признаем, че имаше фалшифициране на документи, вместо “български” написаха “македонски”, и това трябва да бъде признато.”

Това споделя в свое интервю за македонското радио Канал77 още през 2019 година  проф. Драги Георгиев, историк, директор на Института за национална история на Република Северна Македония, член на Академията на науките и изкуствата на Република Северна Македония и председател от северномакедонска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония.  (https://www.youtube.com/watch?v=GIPr4HLqUPE&ab_channel=%D0%9F%

D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0)

Точно така, северномакедонските историци знаят каква е историческата истина. И го признават. Значи проблемът не е да ги убеждаваме в нашата правота – те си знаят, че истината е на наша страна.

Защо тогава резултати от работата на тази комисия няма?

Защо тогава се измества фокусът към други, несъществуващи проблеми?

Кога и кой оспорва на братята ни в Република Северна Македония да се наричат както си пожелаят и да се самоопределят както си пожелаят?

Защо сме оставили да ни обвиняват, че оспорваме тяхната идентичност, когато именно те са тези, които оспорват идентичността на своите съграждани, които се чувстват и саоомопределят като българи?

Кога и кой ще обясни разбираемо и ясно на нашите партньори от Европейския съюз и на разни други, които се опитват по един или друг начин да упражняват върху България натиск за вдигане на ветото и допуската на западнита ни съседка до масата за преговори за членство в ЕС?

Или те предпочитат да си затворят очите пред очевидното, водени от други интереси? – Ами да гледат тогава, и да слушат хубавичко какво им казва проф. Драги Георгиев!

Позицията на България е ясна на тези, които са добре запознати исторически с хронологията на събитията и имат присърце националните ни интереси. Дали обаче хората в правителството са сред тях? Кой ги съветва по тези въпроси?

Трябва ли да чакаме северномакедонската страна да ни каже, че нашата история си е наистина наша и те са я употребили, за да изфабрикуват своя нация и с техните думи да аргументираме позицията си пред международната общност?

Защо няма резултат от работата на комисията, ако нейният македонски председател мисли по този начин?

Нещо много куца в управлението на тази криза от българските управници. Въпроси много – отговори няма. Само все по-озадачаващи решения. Включително и след последните срещи в Скопие и София.

Цялото интервю можете да видите тук:

Живка Милова

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*