Майски празници на българската общност в Кипър

Кои са събитията, които можем да посетим в различните градове на острова,къде и как ще се отбележи най-българският празник със сънародници и много настроение

С наближаването на един от най-тачените български празници – 24 май, Ден на българската писменост, просвета и култура, наближават и празненствата, които българските сдружения и училища организират в различни градове на острова.

Къде можем да празнуваме заедно с наши сънародници и какви събития да посетим?

Ето предложенията и поканите, които отправят към цялата българска общност организаторите на различните събития:
На 20.05.2023 българското училище “Д-р Петър Берон” в Ларнака ни кани на своето празнично тържество от 16:00 часа. Събитието ще се състои в сградата на училище “Калогера” в Ларнака.
Втората покана идва от  училище “Родна стряха” – Арадипу за тържество по случай 24 май. Тържеството ще се състои в сградата на училището в Арадиппу на 20.05.2023, от 18:00 часа.
В същия ден (20.05) БУ “Св. Св. Кирил и Методий” в Никозия организира за своите ученици забавна работилница на открито в двора на училището, където учениците ще изработват пластики на буквите от кирилицата от глина и солено тесто.
От училище “Св. Климент Охридски”, в Лимасол ни канят на изложба на 21.05.2023 от 10.30 в сградата на училището.  Експозицията “И ний сме дали нещо на света…” на Националния музей на образованието в Габрово ще бъде представена от гост-лектора г-н Ангел Шерилов, ръководител отдел НМО-Габрово.
Отново на 21. 05. 2023 г. Съюзът на българите в Кипър отправя покана за 25-то издание на “Дни на българската култура в Кипър”, които традиционно се провеждат през този месец. От 12 ч. в Митрополията на Тамасос и Оринис (https://g.co/kgs/PBKJj6) ще се състои празничен концерт. Събитието е под егидата на Посолството на Република България в Република Кипър и Министерство на културата на Република Кипър и със специалната подкрепа на Митрополита на Тамасос и Оринис Исаѝас. Гост на концерта ще бъде фолклорният състав “Капанци” при Народно читалище “Възраждане 1924”, град Попово, който ще представи фолклорни танци и песни, свързани с Гергьовден, както и ще проведе работилници за автентични традиционни български изделия.
В късния следобед на същия ден (21.05), от 17:00 часа училище “Паисий Хилендарски”  в Лимасол организира своя традиционен празничен концерт по случай 24 май в Молос парк в центъра на града. В концерта ще вземат участие българските училища от Лимасол, Никозия, Пафос, Паралимни и Полис Хрисохус със своите състави за народни танци, както и гостуващ състав от България.
Училищното тържество, с което БНУ “Никола Вапцаров” – Никозия ще отбележи деня на Св.Св. Кирил и Методий, българската просвета и култура ще се проведе точно на 24 май 2023 г. (сряда) от 19.00 часа в зала Кастелиотиса, Никозия. Учениците и учителите са подготвили рецитал с песни и стихове, изпращане на абитуриентите и символичното „предаване на щафетата“ на завършилите първокласници.
Българското училище в Пафос организира на 27.05.2023г. от 10:00 часа спортен празник с пикник за своите ученици.
А на 28.05.2023 заедно с БНУ “Азбукарче” – Полис Хрисохус, БНУ “Васил Лаевски” – Дали, БУ “Народни Будители” – Паралимни представят гостуващ куклен марионетен театър от България с театрална работилница и много забавления. Двете представления ще се състоят съответно от  10:00 часа в залата на Техническото училище в Паралимни, където ще гостуват от БНУ “Васил Левски”, и от 17:00 в Стеги Граматон ке Технон ул. “Атина” 43-45 от 17:00 ч.
в Пафос, където ще са и от училище “Азбукарче” – Полис Хрисохус.
БУ “Народни будители” – Паралимни с тържествена церемония на същия ден (28.05) от 14:00 часа ще раздаде удостоверенията си за завършване и ще изпрати своите абитуриенти.
Отново на 28.05.2023 от 10:30 в залата на ИНЕК ПЕО, училище “Св.Св. Кирил и Методий” в Никозия ще представи пред родители и гости авторски спектакъл под надслов „В началото бяха АЗ БУКИ“. Сценарият е по авторска пиеса, създаден с цел да съживи творчеството на известни български писатели,  актьорите са ученици от училището, където са създали също и костюмите и декорите.
По повод светлите празници, на 20-21 май на посещение в Кипър по покана на българските сдружения на острова, ще бъдат и официални лица от България: г-жа Илияна Йотова – Вицепрезидент на Република България, г-жа Йорданка Георгиева – депутат, г-жа Райна Манджукова – Директор на Изпълнителната агенция на българите в чужбина, г-жа Наталия Михалевска – Директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа” в Министерство на образованието и науката на България.
Гостите ще посетят някои от събитията в тези дни. По предварителна информация, някои от тях ще бъдат гости на тържествата на училищата “Д-р Петър Берон” и БУ “Родна стряха” на 20 май в Ларнака и на концертите в Никозия и в Лимасол на 21 май.
Богатата празнична програма за 24 май е част от една дългогодишна традиция, водеща началото си още от средата на 19-ти век. По това време Найден Геров пръв организира официално честване на деня на светите братя Кирил и Методий на 11 май 1851 година в основаната от него през 1850 г. българска гимназия в Пловдив, първата гимназия в българските земи. От тогава и до днес българинът тачи и се прекланя пред делото не само на първоучителите и създателите на българското писмо, но и пред делото на своите учители и културни дейци, хора на словото и перото, които работят за опазването и популяризирането на българската реч и култура на само в България, но и далеч зад нейните граници.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*