Майските празници тръгнаха с манифестация от Паралимни

Манифестация и празничен концерт в Паралимни поставиха началото на Дните на българската култура в Кипър, които ежегодно организира Съюзът на българите в Кипър. Грандиозното събитие беше организирано от българското училище в града „Народни будители“ по случай неговата 10-годишнина.

Точно в 18:00 часа многолюдното шествие потегли през центъра на града, под звуците на „Върви, народе възродени“. То беше предвождано от почти 11-метрово българско знаме, което носеха учениците от учили

щето юбиляр. В него се включиха и училищата „Никола Вапцаров“- Никозия, „Петър Берон“ – Ларнака, „Родна стряха“- Ларнака, „Азбукарче“ – Полис, „Паисий Хилендарски“ – Лимасол и Школа за естетически танци „Илиахтида“.  Развявайки български знамена, учениците, учителите и родителите преминаха през централния площад на Паралимни и влязоха в Общинския амфитеатър, където празникът продължи с концерт по случай 10-годишния юбилей на училище „народни будители“. В него взеха участие всички ученици, пристигнали в града по покана на организаторите, за да споделят техния празник. След официалната част и поздравленията, децата пяха и танцуваха на сцената на амфитеатъра в продължение на почти два часа. В края на концерта организаторите представиха и голямата изненада. „На рожден ден като на рожден“ – както каза училищния ръководител на училище „Народни будители“ Живка Милова, и на сцената , беше изнесена огромната 30-килограмова торта, която скоро след това беше нарязана, за да се почерпят всички за празника. Прекрасна празнична вечер, преминала с много настроение и положителни емоции за всички присъстващи.

 

Програмата на майските празници на СБК продължава днес от 20:30 в Никозия с класически концерт на Маестро Мирослав Господинов в зала „Кастелиотиса“.

В Лимасол пък ще се проведе концерт на квартет „Светоглас“ от 17:00 организиран от сдружение „Българи зад граница“ и Информационен офис „Финиотис“.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*