Любопитно: Бизнесмен иска да дари на България плаващ остров с площта на Белгия

Повечето изнасят от родината ни, но има и такива, които искат да дадат, но няма кой да приеме дарението на бизнесмена В.Балабанов

 

България може да разшири територията си с още 27 хил. кв. км, като обяви за свой остров в Тихия океан, който се намира на около 1000 км северно от Нова Зеландия и на 16 000 км от България. В момента той е собственост на компанията на българския бизнесмен В. Балабанов, който го предлага на държавата официално. Площта на острова е колкото на Белгия (30 хил. кв. км), или една четвърт от тази на България, пише той в предложение до президента Росен Плевнелиев.

Островът е природен феномен, тъй като е плаващ из океана, образуван от вулканично изригване, дължината му е 480 км, а ширината 57 км. Собственост е на регистрираната в Панама компания на В. Б. “Ван Мепел Инк” от 2013 г., става ясно от писмото на бизнесмена до президента Росен Плевнелиев, с което той предлага на държавата да присъедини имота му към България. Писмото е внесено на 16 септември, след като преди това 3 месеца В. Б. чака отговор от Министерския съвет и МВнР. Там внесъл предложението си на 1 юли, когато на власт бе правителството на Пламен Орешарски.

Отговор все още няма, но дни след като пратил предложението, се появил брокер на имоти с пълната преписка от МС, твърди бизнесменът. Той искал да посредничи за продажбата на острова. След това се е появил и международен инвеститор с идеята Балабанов да обяви острова за независима държава.

Бизнесменът обаче държи да го обяви за българска територия. Дори предлага 10% от острова да стане държавна собственост.

Това означава, че България ще има право и на 10% от парите, които биха били спечелени, ако островът бъде продаден.

Островът е от пемза, която е образувана от бързото охлаждане на лавата в морската вода.

България може да спечели от това, че международното право не предвижда никакъв статут за т.нар. плаващи острови, се твърди в писмото на бизнесмена до Плевнелиев. Той прилага и становище на професорите по международно право Александър Янков и Иван Владимиров, че страната ни може да обяви острова за своя територия и да защити тази позиция в ООН.

В момента островът носи единствено служебна сигнатура YJNI според записа в активите на панамската компания.

“Сам финансирах експедиция, която да отиде до острова и да му постави вимпел, както и да го обяви за моя собственост”. Направил го през офшорка по финансови причини.

“Ако го бях записал на българската компания, нямаше да мога да платя данъците на такъв актив и щях да фалирам”, обясни бизнесменът.

Всъщност той се е възползвал именно от правния вакум по отношение на плаващите острови. Неговият е образуван от изригване на вулкан през 2012 г. и е описан от пилоти на новозеландските военновъздушни сили. Нова Зеландия, както и островите Фиджи и Кук, които също са наблизо, не са предявили претенции към него, защото е извън техните териториални води. Като го обявява за актив обаче, компанията “Ван Мепел Инк” го превръща просто във вещ и единственото, което може да направи, е да го раздроби.

Островът представлява скална маса от 35-40 млрд. тона вулканична скала пемза според проучване на геолога Константин Ранкс. Според него, ако бъде продаден като инертен материал, стойността му би била 5 трилиона долара при цена от 150 долара на тон материал. Пемзата била подходяща за укрепване на бреговете на заплашени от покачващото се ниво на световния океан държави като Холандия и Италия.

Островът обаче може да бъде и закотвен както по изкуствен път, така и по естествен, ако се закачи за върха на подводна планина. Тогава всички богатства в изключителната му икономическа зона – рибни ресурси и подземни богатства, ще са собственост на държавата, която го владее.

остров

 

След като не получава отговор от българското правителство и президента, бизнесменът с острова пише на Юнкер, подарява го на ЕС

Официално писмо, с което предлага на Европейския съюз да обяви за своя колония плаващия остров в Тихия океан, е изпратил българският бизнесмен Владимир Баланов до шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, неговите заместници Кристалина Георгиева и Франс Тимерманс. Адресирано е и до председателя на Европарламента Мартин Шулц и президента на ЕС Херман Ромпуй.

“Вече 5 месеца – от 1 юли, нямам никакъв отговор от българското правителство или от президента Росен Плевнелиев. Смениха се три правителства и никой не обърна внимание”, обясни Баланов. Бизнесменът искаше съдействието на Министерския съвет, за да се обяви колонизираният от него плаващ остров в Тихия океан за българска територия.

Островът е образуван от вулканично изригване през 2012 г., а година по-късно Баланов заби вимпел на него и по международните закони го обяви за своя собственост чрез офшорна фирма, регистрирана за целта в Панама. Отскоро островът вече има и име – кръстен е Южни. Според оценките на Баланов само стойността на пемзата на острова с площ колкото Белгия е 5 трилиона долара, ако бъде продадена като инертен материал. Ако бъде обявен за част от държава обаче, островът ще има икономическа зона и ще могат да се ползват подземните богатства на океанското дъно.

ЕС може да обяви острова както за собственост на съюза, така и да го даде на някоя от страните-членки, казва Баланов.

Баланов е един от създателите на застрахователна компания “България”, от която впоследствие прераства във фонд “България”, който участва активно в масовата приватизация. Впоследствие приватизационният фонд се пререгистрира като Индустриален холдинг “България”. В момента Баланов е собственик на няколко компании в страната, сред тях и бившето държавно външнотърговско дружество за лекарства “Маймекс”.

По материали на „24 часа” и в-к „Труд”.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*